Mai mulţi arheologi suedezi au descoperit 12 cimitire egiptene antice aflate în apropiere de oraşul Assuan, datate cu aproape 3.500 de ani în urmă, în epoca Regatul Nou a Egiptului, a anunţat, miercuri, Ministerul Antichităţilor din această ţară, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cele 12 cimitire, aflate în zona Gabal al-Silsila, la 65 de kilometri distanţă de Assuan, arheologii au găsit rămăşiţe umane şi animale. Cimitirele ar fi fost folosite în timpul domniilor faraonilor Tutmes al III-lea şi Amenhotep al II-lea.

Unele dintre cimitire au fost folosite pentru înhumarea animalelor şi conţin camere cu sicrie din piatră, lut sau mucava - un material folosit pentru realizarea măştilor funerare egiptene antice din Prima Perioadă Intermediară a Egiptului până în epoca romană, potrivit lui Mahmoud Afify, directorul Departamentului de antichităţi egiptene din cadrul Ministerului Antichităţilor.

Arheologii suedezi au mai descoperit în cele 12 cimitire totemuri şi scorpioni.

Prin cercetările iniţiale au fost descoperite câteva corpuri complete, dar şi dovezi de malnutriţie şi oase rupte din cauza muncii grele, a spus Maria Nelson, care a condus expediţia.

Studii mai amănunţite ar putea dezvălui scopul exact al cimitirelor descoperite şi ar putea stabili statutul social al persoanelor îngropate acolo. 

Descoperirea i-ar putea ajuta pe istorici să înţeleagă mai bine sistemul de sănătate din Egiptul Antic şi să aibă efecte pozitive asupra industriei de turism egiptene, care a avut de suferit din cauza evenimentelor politice şi atacurilor militare după demisia autocratului Hosni Mubarak din 2011.

Expediţia arheologilor suedezi de la Universitatea din Lund a început în anul 2012. În 2015, echipa a descoperit rămăşiţele unui templu antic, tot în zona Gabal al-Silsila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.