Meteorologii au prelungit avertizarea cod portocaliu de viscol pentru opt judeţe până vineri, la ora 23.00, iar codul galben va fi menţinut în Bucureşti şi în 19 judeţe, până la aceeaşi oră. Vineri seară, sunt închise din cauza viscolului două autostrăzi şi 49 de sectoare de drumuri naţionale, în judeţele Brăila şi Ialomiţa traficul fiind în continuare oprit pe toate şoselele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Situaţia drumurilor naţionale afectate de viscol, la ora 23:00; traficul, oprit pe A1, pe sensul spre Bucureşti, pentru ridicarea unui camion

UPDATE 23:36 - Constanţa: Autorităţile din oraşul Ovidiu au salvat 110 persoane, printre care şi cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina

Un număr de 110 persoane care au avut probleme din cauza viscolului, printre acestea aflându-se şi cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina, au fost salvate de către autorităţile din oraşul constănţean Ovidiu.

Reprezentanţii Primăriei Ovidiu din judeţul Constanţa arată într-un comunicat că, vineri dimineaţă, autorităţile locale au intervenit pentru salvarea a 20 de persoane aflate în tranzit prin oraş, care rămăseseră blocate la un han.

De asemenea, pe Autostrada A4, în apropierea oraşului, a avut loc un accident în care au fost implicate trei autovehicule. În urma impactului nu s-au înregistrat persoane rănite. Printre cei implicaţi în accident s-a aflat şi o familie de ucrainieni. Cei doi adulţi şi un copil au fost cazaţi în localitate.

Autorităţile au intervenit şi în cazul a 30 de navetişti rămaşi înzăpeziţi în zona limitrofă a oraşului, precum şi pentru a oferi ajutor unui număr de 40 de persoane din Republica Moldova, aflate într-un autocar.

Totodată, pompierii au salvat un paznic rămas înzăpezit timp de 20 de ore pe autostrada A4, la kilometrul 5, acesta solicitând ajutor la 112.

UPDATE 23:07 - Peste 140 de persoane se află în benzinăriile Rompetrol de pe autostrada Bucureşti-Constanţa, închisă din cauza viscolului

Peste 140 de persoane se află, vineri seară, în benzinăriile Rompetrol de pe autostrada Bucureşti-Constanţa, închisă din cauza viscolului, oamenii având la dispoziţie gratuit apă, mâncare, băuturi calde.

Potrivit reprezentanţilor Rompetrol, vineri seară, 146 de persoane, între care şi zece copii, sunt blocate în cele patru benzinării ale companiei de pe A2.

Oamenii primesc gratuit apă, mâncare şi băuturi calde, precum şi acces la serviciile locale disponibile, se arată într-o informare a companiei.

Între cele 146 de persoane se numără angajaţi ai benzinăriilor, dar şi clienţi care au intrat să alimenteze şi nu au mai putut pleca din cauza ninsorilor abundente, precum şi persoane întoarse din drum de către poliţişti pentru că autostrada este închisă.

Mai mult de jumătate dintre aceste persoane se află în benzinăria din judeţul Călăraşi, pe sensul de mers spre Constanţa. 

UPDATE 19:50 - Buzău: O ambulanţă solicitată la un copil de patru luni cu febră şi la un bărbat cu dispnee, rămasă blocată în zăpadă

O ambulanţă care fusese solicitată să intervină, vineri seară, în judeţul Buzău, la un copil de patru luni cu febră şi la un bărbat de 68 de ani cu dispnee, a rămas blocată în zăpadă, deşi în faţă avea o autofreză care curăţa drumul, iar acum în zonă este aşteptat un utilaj de la Drumuri Naţionale.


Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, George Creţu, a declarat că autosanitara, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, fusese solicitată să intervină în localitatea Râmnicelu, aflată la aproximativ şapte kilometri de Râmnicu Sărat.

Ambulanţa era însoţită de o autofreză care curăţa drumul de zăpadă, însă la un moment dat din cauza troienelor salvarea nu a mai putut înainta.

În aceste condiţii, în zonă urmează să ajungă un utilaj de deszăpezire de la Drumuri Naţionale, astfel încât ambulanţa să îşi poată cotinua drumul şi să ajungă la cele două solicitări.

Codul portocaliu de viscol, care a intrat în vigoare vineri, la ora 02.00 şi a fost emis iniţial până la ora 18.00, a fost prelungit până la ora 23.00, pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea.

În cele opt judeţe, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70-85 de kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi troienind zăpada.

UPDATE 19: 35 - Galaţi: Doi bătrâni bolnavi, preluaţi cu o şenilată şi duşi până la ambulanţă pentru a fi transportaţi la spital

Doi bătrâni bolnavi - un bărbat şi o femeie de aproximativ 70 de ani - din judeţul Galaţi, aflat sub cod portocaliu de viscol, au fost preluaţi, vineri, de către pompieri cu o şenilată şi transportaţi până la ambulanţă, pentru a putea fi duşi la spital.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat că un echipaj de pompieri a mers cu o şenilată în localitatea gălăţeană Cotoroaia pentru salvarea unui bărbat şi a unei femei, ambii de aproximativ 70 de ani, care au o serie de afecţiuni cronice şi care au contractat viroze respiratorii.

Cei doi bătrâni au fost preluaţi cu şenilata şi transportaţi la o ambulanţă care i-a putut însoţi pe pompieri doar o parte din drum din cauza zăpezii.

Potrivit lui Chiriţă, în momentul de faţă cei doi bătrâni sunt transportaţi cu ambulanţa la spitalul din municipiul Tecuci.

UPDATE 17.45: Aproximativ o sută de persoane rămase blocate în zăpadă pe drumuri din judeţul Ialomiţa, salvate de echipele de intervenţie

Un număr de 50 de autovehicule au rămas blocate în zăpadă, vineri, pe drumurile din Ialomiţa, unul dintre judeţele cele mai afectate de ninsorile abundente din ultimele ore. Echipajele de intervenţie au reuşit să salveze aroximativ o sută de persoane.

UPDATE 17.51: BILANŢ: La ora 16.00, 180 de localităţi din toată ţara erau nealimentate cu energie electrică din cauza ninsorilor

Un număr de 180 de localităţi din toate zonele ţării erau nealimentate cu energie electrică, vineri dup-amiază, potrivit situaţiilor furnizate de companiile de distribuţie a energiei. Reprezentanţii marilor operatorilor spun că nivelul zăpezii îngreunează accesul la reţelele electrice.

UPDATE 17.17: Bilanţ ISU Călăraşi: 80 de autovehicule blocate în zăpadă şi aproximativ 250 de persoane salvate; convoiul de 50 de autovehicule se află încă pe A2

Optzeci de autovehicule, între care mai multe autocare şi microbuze cu pasageri, au rămas blocate, vineri, pe drumurile din judeţul Călăraşi, echipele de interveţie de la ISU scoţând din zăpadă aproximativ 250 de persoane. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi, pe autostrada A2 coloana de aproximativ 50 de autovehicule formată vineri dimineaţă nu poate înainta din cauza viscolului puternic şi a zăpezii abundente în condiţii de vizibilitate zero.

CITEȘTE ȘI Situaţia drumurilor naţionale afectate de viscol

UPDATE 16.23: Vrancea: Femeia însărcinată şi bătrâna cu fractură la şold care au cerut ajutor medical, preluate de pompieri după o intervenţie anevoioasă

Femeia însărcinată şi bătrâna cu fractură la şold din localitatea Tătăranu, judeţul Vrancea, care au solicitat ajutor medical au fost preluate de pompieri, după o intervenţie extrem de anevoioasă, din cauza zăpezii care în unele locuri ajunge până la un metru pe şosea, acestea urmând să fie transportate la spital.

UPDATE 16.06: Două autocare cu peste o sută de moldoveni care voiau să ajungă la pensiuni din Braşov, oprite de autorităţi în judeţul Buzău, DN 2 fiind închis

Două autocare cu peste o sută cetăţeni din Republica Moldova care ar fi trebuit să ajungă la pensiuni din judeţul Braşov pentru a sărbători Crăciunul pe rit vechi au fost oprite, vineri, de autorităţi, în judeţul Buzău, drumul naţional 2 fiind închis din cauza viscolului.

drumuri închise (Foto: Inquam Photos / Raul Giuglea)
drumuri închise (Foto: Inquam Photos / Raul Giuglea)

UPDATE 15.50: Galaţi: Nouă persoane rămase blocate cu maşinile în zăpadă, salvate de pompieri

Nouă persoane rămase blocate, vineri, cu maşinile în zăpadă, pe drumuri din judeţul Galaţi, au fost salvate de către pompieri, bătrânul aflat în comă fiind transportat la spital cu ajutorul unei şenilate care l-a dus până la ambulanţă.

CITEȘTE ȘI Situaţia drumurilor naţionale afectate de viscol - VIDEO

UPDATE 15.20: Peste 90 de persoane, salvate de pompieri după ce au rămas înzăpezite cu autoturisme, autocare şi microbuze pe drumul Constanţa – Valu lui Traian

Peste 90 de persoane, salvate de pompieri după ce au rămas înzăpezite cu autoturisme, autocare şi microbuze pe drumul Constanţa – Valu lui Traian

UPDATE 15.08: Buzău: Un autoturism cu două persoane, rămas blocat în zăpadă, un utilaj plecând în zonă; autorităţile au intervenit şi în alte cazuri similare

Un autoturism în care sunt două persoane a rămas blocat în zăpadă în localitatea Ziduri, judeţul Buzău, aflat sub cod portocaliu de viscol, un utilaj de deszăpezire plecând în zonă. De asemenea, autorităţile buzoiene au mai intervenit în cazul a şase oameni rămaşi blocaţi într-o maşină care a derapat din cauza ninsorii, tot în localitatea Ziduri, precum şi la un microbuz în care erau nouă pasageri şi care a rămas înzăpezit.

Codul portocaliu de viscol, prelungit în opt judeţe până la ora 23.00

Codul portocaliu de viscol, care a intrat în vigoare vineri, la ora 02.00 şi a fost emis iniţial până la ora 18.00, a fost prelungit până la ora 23.00, pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea.

În cele opt judeţe, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70-85 de kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi troienind zăpada.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman şi Giurgiu a fost înlocuită cu cod galben, care va fi valabil până la ora 23.00. Şi judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinţi şi Sibiu rămân sub avertizare cod galben până la ora 23.00.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va mai depune strat de zăpadă.

În Dobrogea, estul Munteniei, extremitatea de sud-vest a Olteniei şi în cea mai mare parte a Moldovei va fi viscol, vântul va avea intensificări cu viteze de 50 - 70 de kilometri pe oră. În Carpaţii de Curbură şi în zona înaltă din Carpaţii Meridionali, rafalele vor depăşi 80-90 de kilometri pe oră, iar zăpada va fi spulberată şi troienită.

Începând de vineri, ora 23.00, până sâmbătă, la ora 10.00, vor fi sub avertizare cod galben judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani.

În Dobrogea, Bărăgan şi Moldova va ninge în general slab cantitativ, dar vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse 70 de kilometri pe oră, temporar spulberând şi troienind zăpada. Unele intensificări ale vântului vor fi mai fi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

De asemenea, până la ora 16.00 vor fi sub avertizare cod roşu de ninsori şi vânt judeţele Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Vrancea.

Avertizare nowcasting cod roşu a fost emisă, până la ora 18.00, şi pentru nord-estul judeţului Constanţa şi estul judeţului Tulcea, zona Deltei Dunării.

În aceste zone vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 de kilometri pe oră, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitatea fiind redusă spre zero.

În Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, sâmbătă şi duminică vor fi intervale de timp în care va mai ninge, iar vântul va avea intensificări, spulberând şi troienind zăpada.

În perioada următoare, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între minus 25 şi minus 15 grade. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.