În perioada 8 - 11 mai a avut loc la Bucureşti conferinţa "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră"- SUST-BLACK, organizată de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar sub auspiciile preşedinţiei României la Consiliul Europei. Evenimentul a fost susţinut de către Comisia Europeană şi Ministerul Cercetării şi Inovării, fiind găzduit la Palatul Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această ocazie, comunitatea ştiinţifică a emis "Declaraţia de la Bucureşti", lansând Agenda Strategică de Cercetare şi Inovare pentru Marea Neagră, cu scopul de a pregăti şi structura planurile detaliate de cercetare în Marea Neagră, de studiere a stării de sănătate şi a dinamicii acesteia, precum şi a potenţialului de a susţine dezvoltarea comunităţilor locale. Declaraţia de la Bucureşti şi Agenda Strategică de Cercetare şi Inovare pentru Marea Neagră au şi rolul de a susţine coordonarea eforturilor naţionale, regionale şi pan-europene de prioritizare a acţiunilor de cercetare care vor fi întreprinse până la orizontul anului 2030. Mai mult, cele două documente au rolul de a spori gradul de conştientizare privind cercetarea ştiinţifică în Marea Neagră, precum şi cercetarea marină în Europa în general.

La dezbaterile moderate de jurnalista irlandeză Karen Coleman, au participat oficiali guvernamentali români - ministrul Cercetării şi Inovării Nicolae Hurduc şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Maria Magdalena Grigore, John Bell, director la Directoratul General pentru Cercetare şi Inovare, trimisul special al Comisarului European pentru Cercetare şi Inovare Carlos Moedas, Emil Constantinescu, fostul Preşedinte al României, reprezentanţi ai Comisiei pentru Cooperarea Economică la Marea neagră şi ai OSCE, membri ai comunităţilor ştiinţifică şi academică internaţionale, cât şi reprezentanţi ai tuturor ţărilor riverane Mării Negre. Alături de aceştia a fost prezentă şi doamna Audrone Perkauskiene, şefa de unitate pentru Vecinătatea Estică a Acţiunii Externe Europene iar comisarul pentru pescuit, mediu şi afaceri maritime, Carmenu Vella, a transmis un mesaj video participanţilor. 

In aserţiunea sa, ministrul Nicolae Hurduc a subliniat că Marea Neagră reprezintă un obiectiv strategic pentru România, proiectele implementate în această zonă fiind foarte importante pentru dezvoltarea şi consolidarea ariei. „După cum s-a menţionat în cadrul reuniunii informale a miniştrilor cercetării, care a avut loc la Bucureşti pe 3 aprilie 2019, Marea Neagră merită aceeaşi atenţie ca Marea Mediterană şi Marea Baltică, fiind la graniţa de Est a Uniunii Europene şi reprezentând un bogat patrimoniu natural şi cultural. Pornind de la aceste realităţi, este responsabilitatea noastră să consolidăm cercetarea – dezvoltarea pentru a cunoaşte mai bine mediul marin şi să dezvoltăm noi tehnologii pentru a extrage mult aşteptatele resurse care ar putea alimenta Uniunea”, a declarat ministrul cercetării şi inovării. Potrivit acestuia, conferinţa SUST-BLACK marchează o nouă etapă, deoarece în cadrul acesteia a fost lansată noua Agendă Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră, care este ”un document de orientare pentru următorii zece ani în ceea ce priveşte intervenţiile în acest bazin”. 

Secretarul de stat în MAE Maria Magdalena Grigore a vorbit despre importanţa agendei strategice de cercetare şi inovare din perspectiva faptului că reflectă priorităţile comune ale ţărilor din jurul bazinului Marii Negre. Diplomatul român a subliniat că documentul reprezintă o bază solidă de la care pot fi elaborate politicile viitoare referitoare la cercetare şi la domeniile conexe cercetării, atât la nivel naţional şi regional, cât şi la nivel european. În finalul aserţiunii sale, secretarul de stat în MAE a arătat că agenda strategică de cercetare şi inovare are rol semnificativ în atingerea unuia dintre obiectivele principale ale României în această regiune, care este de altfel una dintre priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE - stimularea cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul Uniunii Europene. ”Agenda Strategică de Cercetare şi Inovare va acţiona şi în sprijinul Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră - document care va fi adoptat de ţările litorale şi Republica Moldova în mai puţin de două săptămâni, în cadrul reuniunii ministeriale care va avea loc la Bucureşti, la 21 mai. Cele două agende sunt interconectate şi se vor consolida reciproc, ambele punând bazele unei cooperări sectoriale mai strânse şi mai pragmatice în regiunea Mării Negre pe termen mediu şi lung”, a declarat Maria Magdalena Grigore.

Agenda Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră a fost realizată ca urmare a unui proces ce a prevăzut consultarea şi lucrul în echipă a mai multor cercetători din statele riverane şi din Republica Moldova, împreună cu alţi experţi din Uniunea Europeană. Procesul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost sprijinit de Comisia Europeană. Astfel, documentul are la bază patru piloni de acţiune, fiind vorba despre gestionarea provocărilor fundamentale în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre, dezvoltarea de produse, soluţii şi clustere pentru stimularea „blue gowth”, construirea de infrastructuri - cheie în domeniul cercetării şi dezvoltarea educaţiei.

Cu prilejul reuniunii de la Palatul Parlamentului, au avut loc şi următoarele trei evenimente conexe: cea de-a noua întâlnire pe marginea Iniţiativei pentru Cercetare şi Inovare ”Blue Growth la Marea Neagră”, simpozionul  “Natură şi Cultură la Marea Neagră”, organizat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi cea de-a unsprezecea întâlnire a comitetului director al proiectului Horizon 2020 DANUBIUS - Preparatory Phase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.