Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În privinţa fumatului, la fel ca în cazul multor altor lucruri, informaţiile trunchiate şi miturile repetate s-au transformat în convingeri populare. S-a spus, de exemplu, că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. În realitate, însă, aceasta este o afirmaţie incorectă: substanţele rezultate în urma arderii reprezintă cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina.

Principala cauză a riscurilor pe care fumatul le prezintă pentru sănătate o reprezintă nivelurile ridicate ale compuşilor nocivi şi potenţial nocivi care rezultă în urma arderii ţigărilor.

Atunci când tutunul dintr-o ţigară este ars, se formează peste 6.000 de substanţe, din care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale bolilor asociate fumatului.

Puţini sunt cei care ştiu aceste informaţii, precum şi faptul că există produse care nu ard tutunul.

Până de curând nu existau aceste alternative la ţigări, iar un fumător era expus automat la toate riscurile asociate fumatului, inclusiv la substanţele toxice din fum. Odată cu înţelegerea problemei au apărut şi primele alternative la fumatul tradiţional, aşa numitele alternative fără fum. Acestea se bazează pe eliminarea arderii tutunului, care este înlocuită cu încălzirea acestuia la temperaturi mult mai mici. Această temperatură este suficientă pentru a elibera nicotina, cum este cazul dispozitivelor care încălzesc tutunul, dar nu îl ard, ceea ce reduce semnificativ nivelurile substanţelor toxice.

Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opţiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunţe complet la ţigări şi nicotină. Pentru cei care, totuşi, continuă să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului şi impactul substanţelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul sănătăţii publice, pentru că îi poate încuraja pe fumători să utilizeze produse fără fum şi să renunţe complet la ţigări.

(Articol susţinut de Philip Morris România)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.