Uniunea Salvaţi România va vota împotriva proiectului Legii bugetului de stat pe 2017, acuzând că Executivul promovează prognoze nerealiste de creştere economică, ridică deficitul bugetar periculos de mult şi subevaluează cheltuielile, în sumă de peste 3 miliarde de lei, inclusiv obligaţiile României faţă de UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul Claudiu Năsui a invocat date prezentate inclusiv de Comisia Naţională de Prognoză, care arată că o creştere economică realistă ar fi de 4,3%, în timp ce Guvernul susţine că aceasta va fi de 5,2%, "exact atât cât avea programat programul PSD şi de cât avea PSD nevoie să facă toate cheltuielile pe care şi le-a promis".

USR acuză şi un nivel subevaluat al cheltuielilor bugetare.

"Avem o subevaluare masivă a cheltuielilor pentru asistenţă socială, între 1,4 şi 1,5 miliarde, avem cheltuieli cu dobânzile care sunt subevaluate, (...) şi avem o subestimare grosolană, de 1,5 miliarde, a contribuţiei României la UE. O parte din acea contribuţie, referitoare la venitul naţional brut, care este programat să crească", afirmă deputatul.

Uniunea cere Guvernului să nu continue acest tip de programare bugetară. "Nici măcar ţări precum Grecia nu au făcut-o în momentele lor de cumpănă cele mai mari", spune Năsui.

El acuză şi un deficit care se apropie periculos de mult de 3%, în condiţiile în care economiştii avertizează că oricând creşterea economică poate să se inverseze, dezechilibrând economia.

USR critică şi bugetul Apărării, considerând că nu sunt alocaţi 2% din PIB înzestrării, ci MApN ca întreg, o mare parte fiind bani pentru plata pensiilor. Deputatul Claudiu Năsui a afirmat că este probabil ca la prima rectificare să fie tăiate fonduri de la MApN, pentru că nu vor putea fi cheltuiţi banii, aşa cum a fost făcută programarea.

"USR nu va vota acest buget şi ne dorim ca actualii guvernanţi să găsească înţelepciunea necesară, măcar echilibrele macroeconomice, care până acum în România au mers bine, să continue", a conchis el.

Dezbaterile în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pe legea bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 vor începe, luni, de la ora 13.00, iar votul final ar putea avea loc marţi seara. Comisiile reunite de buget-finanţe au audiat, sâmbătă şi duminică, reprezentanţii ordonatorilor principali de credite şi au aprobat sumele alocate fiecăruia dintre ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.