Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI susţine că fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care condus-o şi a angajat SRI în acţiuni care au lezat interesele partidelor şi ale persoanelor fizice şi juridice, elementele respective fiind circumscrise unor acţiuni de poliţie politică, menită să afecteze procese democratice. Printre politicienii vizaţi se află Klaus Iohannis, Eduard Hellvig şi Victor Ponta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI notează în documentul intitulat :"Raport privind folosirea Serviciului Român de informaţii de către domnul George Maior în scopuri personale",  că George Maior a denaturat adevărul privind relaţia avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

“Coroborând declaraţiile şi probele deţinute de comisie putem concluziona, în mod cert şi fără echivoc, că domnul George Maior a minţit Comisia de control, denaturând adevrul cu privire la relaţia instituţională şi personală avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, fiind principalul vector raportat la relaţionarea instituţională cu Agenţia Naţională de Integritate, particular în plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu”, se arată în raportul comisiei.

Sursa citată menţionează faptul că George Maior a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care a condus-o.

“Domnul George Cristian Maior a deţinut funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2015. Acesta a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care a condus-o şi a angajat instituţia în acţiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice şi juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menită să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu şi personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualitatea câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta”, se mai precizează în documentul Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Comisia a mai constatat că George Maior a încălcat şi principiul independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Comisia a stabili în uma audierilor şi probelor că George Maior şi Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, au dezvoltat o relaţie personală, se întâlneau săptămânal şi abordau direcţii de colaborare între instituţiile pe care le conduceau.

“Conform celor relatate în cadrul audierilor a rezultat o serie de suspiciuni legate de faptul că fostul director al Serviciului Român de Informaţii se interesa de stadiul anumitor dosare, atât din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate, cât şi despre evoluţia unor dosare aflate pe rol în instanţă, interferând în activitatea instituţiei, precum şi prin influenţarea unor alţi factori de decizie referitoare la investigaţii în curs de derulare”,  se mai arată în raportul.

În document se precizează că discuţiile dintre cei doi erau legate de persoane cu funcţii de conducere şi cu putere de decizie în stat.

“Discuţiile private dintre George Cristian Maior şi Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniştri, persoane cu funcţii de conducere şi putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de Serviciul Român de Informaţii care să aibă drept consecinţă influenţarea parcursului politic şi sau a vieţii publice. O serie de întâlniri a fost prilejuită de diferite evenimente speciale în serie ale Serviciului Român de Informaţii, la restaurante sau reşedinţa privată a lui Horia Georgescu, cu ocazia Crăciunului, unde participa şi persoane cu funcţii politice sau din justiţie. Totodată, deşi domnul George Cristian Maior a afirmat iniţial că îl cunoştea vag pe domnul Horia Georgescu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate a prezentat Plenului Comisie o serie de probe care dovedesc contrariul (sms-uri ori apeluri telefonice, email-uri)”, mai precizează sursa citată.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI a concluzionat că George Maior ar fi devenit premierul României, în eventualitatea în care Victor Ponta ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, iar Horia Georgescu ar fi fost ministrul Justiţiei în cabinetul său.

“În susţinerea afirmaţiilor că relaţia dintre cei doi era una foarte apropiată,  a fost precizat faptul că în eventualitatea în care ar fi devenit prim-ministru al României, ca urmare a câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, domnul George Maior l-ar fi numit pe domnul Horia Georgescu în funcţia de ministru al Justiţiei, solicitând în acest sens un material privind viziunea acestuia asupra organizării sistemului judiciar. Mai mult decât atât, domnul George Maior l-a rugat pe domnul Horia Georgescu să meargă la Bruxelles, luând în considerare credibilitatea acestea în raport cu oficialii europeni, la Comisia Europeană pentru a-şi exprima susţinerea în vederea numirii doamnei Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA”, se arată în documentul Comisiei.

Raportul mai notează că George Maior şi-a menţinut afirmaţiile că îl cunoştea vag pe Horia Georgescu.

“În urma audierilor ulterioare de la Comisie, domnul George Maior şi-a menţinut afirmaţiile cu privire la relaţia cu domnul Horia Georgescu, reafirmând că îl cunoştea chiar foarte vag, iar la întâlniri comentau rubrica necrologică, această afirmaţie având un vădit caracter peiorativ, mincinos şi ironic.

Informările de la Serviciul Român de Informaţii au scăzut în frecvenţă în ultimele luni de conducere ale domnului Horia Georgescu”, se mai arată în raport.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI a mai precizat că politicienii vizaţi de tandemul George Maior – Horia Georgescu au fost Klaus Iohannis, Eduard Hellvig şi Victor Ponta.

Cazul Klaus Iohannis 

"Din datele transmise de către Serviciul Român de Informaţii în urma unor verificări interne, Serviciul avea informaţia referitoare la o posibilă stare de incompatibilitate a domnului Klaus Werner Iohannis încă din luna ianuarie 2013. În data de 20 februarie 2013, în ziua în care domnul Klaus Werner Iohannis s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, această notă a plecat de la Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritate, ceea ce denotă un mod de lucru viciat, menit să influenţeze viaţa politică deoarece decidentul la acest nivel privind transmiterea de informaţii către Agenţia Naţională de Integritate se regăsea în persoana lui George Maior", se arată în raport.
 
În accepţiunea comisiei există indicii că George Maior în calitate de director al SRI a exercitat presiuni asupra lui Horia Georgescu ca acesta să ceară devansarea termenului de judecată pentru acele dosare, să disemineze în presă această informaţie, în special având ca ţintă cauza lui Klaus Iohannism candidat la funcţia de preşedinte al României.
Despre Hellvig 
 
Cazul Eduard Hellvig
 
"În urma unor discuţii apărute în spaţiul public cu privire la posibile stări de incompatibilitate în care s-ar fi aflat domnul Eduard Raul Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului la acea dată, precum şi alte persoane aflate în funcţii publice, Comisia a solicitat Serviciului Român de Informaţii să ne pună la dispoziţie nota informativă transmisă către Agenţia Naţională de Integritate. În speţa respectivă, Comisia a constatat faptul că nota a fost transmisă Agenţiei Naţionale de Integritate în octombrie 2012 şi făcea referire la o posibilă starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat domnul Eduard Raul Hellvig încă din data de 1 iulie 2004, deci asupra unei stări de incompatibilitate produsă cu opt ani înainte. De menţionat faptul că în legătură cu nota informativă solicitată, se constată că aceasta nu s-a mai regăsit în format fizic în cadrul Serviciului Român de Informaţii şi a fost reconstituită din sistemele informatice ale instituţiei", se arată în document.
 
Horia Georgescu susţine că a fost anunţat de către George Maior despre nota pe care urmează să o primească din partea Serviciului Român de Informaţii, referitoare la Eduard Raul Hellvig, inclusiv cu referiri la ora şi calendarul ce urma a fi parcurs. În urma declanşării procedurilor specifice Agenţiei Naţionale de Integritate, Eduard Raul Hellvig şi-a dat demisia din funcţia de ministru.
 
Cazul Ponta
 
"Conform celor afirmate de domnul Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la acea dată, domnul George Maior a încercat influenţarea demersurilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte suspiciunea referitoare la modalităţile de sponsorizare a echipei de raliu din care făcea parte domnul Victor Viorel Ponta. Astfel, cu ocazia unui eveniment găzduit de domnului Gabriel Oprea, la Palatul Snagov, Sorin Blejnar susţine că a fost abordat de către George Maior, acesta din urmă solicitând-ui să tergiverseze dosarul în care era implicat Victor Ponta. În momentul constatării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a unor posibile menţiunii false în declaraţia de avere s-a luat decizia transmiterii dosarului respectiv de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la Agenţia Naţională de Integritate. George Maior l-a atenţionat pe Sorin Blejnar cu privire la posibilele consecinţe ulterioare sesizări Agenţiei Naţionale de Integritate şi a dat de înţeles că în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii ar avea posibilitatea să influenţeze rezultatele verificărilor în favoarea lui Victor Ponta", consemnează Raportul Comisiei SRI.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.