Aripa democrat-liberală din PNL se reuneşte, sâmbătă, la sediul central al partidului din Aleea Modrogan, pentru a analiza şi a supune la vot o propunere de copreşedinte în locul lui Vasile Blaga, care s-a restras în urma începerii urmării penale împotriva sa, în acest moment existând mai multe tabere inclusiv în interiorul fostului PDL, dar şi o opţiune a liberalilor, pentru păstrarea Alinei Gorghiu ca preşedinte unic, până după alegerile parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Gorghiu: Orice soluţie care are în spate o voinţă politică majoritară înseamnă soluţia potrivită pentru PNL

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, sâmbătă, la sediul central al partidului, că este convinsă că se va găsi soluţia cea mai bună în privinţa conducerii PNL, după demisia lui Blaga, ea precizând că orice soluţie care are în spate o voinţă politică majoritară înseamnă soluţia potrivită, dincolo de discuţiile despre prevederile din Statut.

Alina Gorghiu a ajuns la sediul PNL în jurul orei 16.40, în timp ce şedinţa foştilor lideri PDL este în desfăşurare. Ea a precizat că a venit direct de la aeroport, fiind plecată în ultimele zile la o reuniune, la Paris, cu o delegaţie a Parlamentului României.

Gorghiu a arătat că susţine ”soluţia cea mai bună” pentru partid.

”Sunt convinsă că astăzi o să venim cu o soluţie foarte bună”, a adăugat Alina Gorghiu, precizând că de 140 de ani, liberalii tot ies din situaţii de criză şi merg înainte.

”Astăzi suntem într-o situaţie mai dificilă, dar nu am niciun fel de ezitare în a spune că sfârşitul zilei va fi bun”, a precizat ea.

Întrebată dacă preşedinţia unică se poate realiza, în absenţa prevederii din Statut, Alina Gorghiu a precizat că ”au fost câţiva colegi care, în loc să vadă de ce trebuie, s-au tot pronunţat pe diverse soluţii: ba preşedinţie unică, ba copreşedinţi, ba 160-ul, 161-ul, articolele din statut”.

”Nu cred că acest lucru e important, ba dimpotrivă. Orice soluţie care are în spate o voinţă politică majoitară înseamnă soluţia potrivită pentru Partidul Naţional Liberal”, a precizat ea.  

UPDATE: Vasile Blaga merge pe varianta preşedintelui unic; liderii PDL îl vor pe Buda copreşedinte - surse

Fostul copreşedintele Vasile Blaga le-a transmis liderilor PDL că cea mai bună variantă, în acest moment, este ca Alina Gorghiu să rămână lider unic al partidului pentru a arăta unitate în pragul alegerilor. În schimb, liderii democrat-liberali din teritoriu doresc să numească un copreşedinte, europarlamentarul Daniel Buda având în acest moment cea mai mare susţinere, potrivit unor surse din partid.

Democrat-liberalii vor ca formula de conducere a partidului să cuprindă doi copreşedinţi. Astfel, cel mai probabil, dacă va exista un vot în cadrul şedinţei PDL, europarlamentarul Daniel Buda ar putea să primească susţinere pentru această poziţie.

Potrivit unor surse, Vasile Blaga le-ar fi transmis colegilor din fostul PDL că cea mai bună variantă în acest moiment este concentrarea pe unitatea partidului, astfel că Alina Gorghiu ar trebui să rămână la conducerea PNL, iar coordonarea campaniei să se facă de către un democrat-liberal.

Democrat-liberalii nu sunt de acord cu acest lucru şi vor să impună, prin consens al tuturor filialelor, pe Daniel Buda în calitate de copreşedinte.

Astfel, ei doresc să aibă o certitudine privind semnarea de către ambii copreşedinţi, de la PNL şi PDL, a listelor pentru alegerile parlamentare. 

UPDATE: Gheorghe Flutur a refuzat să preia funcţia de copreşedinte al PNL şi nu participă la şedinţa foştilor lideri ai PDL - surse

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a refuzat oferta făcută de câţiva lideri ai fostului PDL de a intra în competiţia pentru postul de copreşedinte al PNL, rămasă vacantă prin demisia lui Vasile Blaga, Flutur neparticipând la şedinţa foştilor lideri democrat-liberali de sâmbătă.

Gheorghe Flutur şi-a informat colegii din conducerea partidului că nu intenţionează să preia frâiele PNL, înlocuindu-l astfel pe Vasile Blaga în tandemul cu Alina Gorghiu.

De altfel, Flutur nu va participa nici la şedinţa în care lideri liberali ce provin din fostul PDL urmează să desemneze un succesor pentru Blaga, liberalul preferând să meargă în Germania, într-o deplasare efectuată ca preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

În această situaţie, există posibilitatea ca susţinerea foştilor democrat-liberal din organizaţiile ardelene ale PNL să meargă către europarlamentarul Daniel Buda.

În afară de Buda şi de Flutur, ca posibili înlocuitori ai lui Blaga au fost vehiculaţi în partid Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Falcă.

UPDATE: Blaga, întrebat dacă va face o propunere pentru funcţia de copreşedinte PNL: O să am şi eu un punct de vedere

Fostul lider PNL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, la sediul central al partidului, întrebat dacă va avea o propunere pentru funcţia de copreşedinte al partidului, că va avea şi el un punct de vedere în acest sens.

Fostul copreşedinte al PNL, Vasile Blaga a venit la prima oră a dimineţii la sediul partidului şi a plecat în jurul prânzului, împreună cu Mircea Hava. El a fost întrebat dacă va face vreo propuunere colegilor pentru funcţia de copreşedinte, răspunsul acestuia fiind: ”O să am şi eu un punct de vedere”.

UPDATE: Cezar Preda: Unii nu ştiu care mai de care să se suie pe locul lui Vasile Blaga, asta este o ruşine! Blaga e un om viu!

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda a declarat, sâmbătă, despre stabilirea de către democrat-liberali a propunerii pentru funcţia de copreşedinte, în urma demisiei lui Vasile Blaga, că cei din partid ar trebui să se preocupe de ceea ce simte acesta şi a adăugat că ”unii nu ştiu care mai de care să se suie pe locul acestuia, şi asta este o ruşine”, pentru că Vasile Blaga nu este mort, ci este un om viu.

Cezar Preda a afirmat, când a ajuns la sediul central al partidului, că cei din partid ar trebui să fie preocupaţi mai mult de ceea ce simte în acest moment Vasile Blaga.

”Eu sunt mai preocupat de ce se întâmplă cu preşedintele meu. Asta, cu cine va fi... Deocamdată domnul Blaga nu e mort, e un om viu, un membru PNL de bază şi cred că principala preocupare a fiecăruia este ce simte dumnealui acum, după ce a condus un partid atâţia ani şi a făcut totul pentru a câştiga campanii electorale pentru noi toţi. Unii nu ştiu care mai de care să se suie pe locul dânsului. Asta este o ruşine”, a spus Preda.

El a arătat că acum, trebuie să se gândească toţi cei din PNL la Vasile Blaga şi să îl întrebe ce simte şi ce vrea. ”Ce vom decide la 15.00 va fi spre binele partidului”, a adăugat el. 

Întrebat dacă Vasile Blaga ar putea rămâne implicat în partid, Cezar Preda a răspuns: ”Vasile Blaga a fost mereu garantul respectării Statutului, deci nu se va putea lua nicio decizie în afara Statutului”, a spus el.

Preda a adăugat că întotdeauna, înainte de a se face o propujnere, Vasile Blaga i-a ascultat pe ceilalţi. ”Am văzut că de două zile îi tot dau sfaturi fiecare”, a menţionat vicepreşedintele PNL.

Întrebat despre formula rămânerii unui preşedinte unic, Cezar Preda a replicat: ”Nu e treaba vechilor liberali”. 

Mai mulţi lideri ai fostului PDL au fost vehiculaţi în aceste zile ca potenţiali înlocuitori ai lui Vasile Blaga: liderul de la Arad, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur, dar şi europarlamentarul Daniel Buda.

Alegerea va ţine cont de susţinerea pe care aceştia o au în teritoriu. În plus, un cuvânt important îl va avea Vasile Blaga, fostul lider al PDL, care a anunţat că, deşi rămâne membru simplu în partid, doreşte să contribuie la păstrarea unităţii echipei liberale. 

După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

Aceştia invocă articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie. 

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare. 

Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului este susţinută de liberali şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

La întâlnirea de sâmbătă sunt aşteptaţi principalii lideri din fostul PDL. În cursul serii, este programată şi o discuţie cu liderii organizaţiilor judeţene, care au fost convocaţi să vină la Bucureşti pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la situaţia din partid. 

Sâmbătă este aşteptată o decizie, cu atât mai mult cu cât în partid sunt deja voci care spun că situaţia copreşedinţiei partidului trebuie închisă cât mai repede. Europarlamentarul Theodor Stolojan atrăgea atenţia într-o intervenţie la RFI că liberalii trebuie să desemneze foarte urgent al doilea copreşedinte al partidului, precizând că un preşedinte unic ar crea tensiuni emoţionale la nivelul formaţiunii. 

De altfel, şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus declara pentru News.ro că cel mai corect este să se meargă pe varianta copreşedinţiei, aşa cum s-a stabilit la fuziune.

Potrivit unor surse din partid, următoarea şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL, în care se va valida propunerea de copreşedinte, va avea loc marţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.