Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dragnea: Suntem în situaţia în care la Palatul Victoria este un Guvern fantomă

”Deocamdată, nu ştiu dacă e oficial. Am auzit mai multe variante de componenţă a unui Guvern fantomă. Noi suntem în situaţia în care la Palatul Victoria e un Guvern fantomă pentru prima dată. De obicei, guvernele din umbră erau în opoziţie”, a declarat Liviu Dragnea.

El a dat exemplul lui Vasile Dîncu, fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloş, care a fost vehiculat pe surse că va prelua acelaşi minister sub conducerea lui Sorin Grindeanu, spunând că acesta l-a asigurat că nu are de gând să intre ”în Guvernul fantomă”.

”Am vorbit, de exemplu, cu domnul Dîncu care s-a văzut pus într-un Guvern şi despre care se spunea că este în Palatul Victoria. De fapt, dumnealui mi-a dat mesaj şi îmi spunea că este la un restaurant şi nu este la Palatul Victoria şi nici nu are de gând să intre în Guvernul fantomă”, a mai spus liderul PSD.

Întrebat dacă Victor Ponta riscă excluderea din PSD dat fiind că au apărut informaţii că va fi numit secretar general al Guvernului de către Sorin Grindeanu, preşedintele social-democraţilor a spus că, deocamdată, sunt informaţii pe surse.

”Noi avem o decizie a CExN de aseară care este foarte clară. Dar, repet, noi până la ora asta nu avem ceva oficial. În timpul CEx veneau tot felul de informaţii pe surse şi nu puteam să luăm o decizie bazându-ne pe informaţii pe surse”, a mai precizat Liviu Dragnea.

Când jurnaliştii i-au spus că luările publice de poziţie din ultimele zile ale lui Victor Ponta arată clar că acesta este de partea lui Sorin Grindeanu, Dragnea a spus că ”s-ar putea să fie invers: Sorin Grindeanu să fie de partea lui Victor Ponta”.

Dragnea: Mi s-a părut profund incorect modul în care Grindeanu s-a raportat la Vâlcov; înainte să devină premier îl aprecia

„Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la domnul Darius Vâlov. Nici eu, nici colegii nu uităm modul cum a vorbit cu domnul Darius Vâlcov atât în timpul campaniei electorale, dar şi după ce a fost propus ca prim-ministru şi după ce s-a instalat în funcţia de prim-ministru. Vorbea destul de des cu domnul Darius Vâlcov, care înţeleg că atunci nu mai era un fost pedelist şi îl aprecia în faţa tuturor pe acest om care a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai echipei care a redactat programul guvernare, dacă nu cel mai important”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul social-democraţilor a ţinut că precizeze că Darius Vâlcov este membru PSD. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri noaptea, la Palatul Victoria, că în evaluarea privind Guvernul şi măsurile din programul de guvernare s-a trecut la nerealizări dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă, afirmând că România este în Uniunea Europenă şi trebuie să respecte sancţiunile pe care blocul comunitar le-a impus Rusiei. ”Poate domnul Vâlcov şi ceilalţi ştiu altceva. Şi de asta trebuie să plec, probabil”, a spus prim-ministrul arătând că nu a aflat până în prezent cine a făcut parte din comisia de evaluare, în afară de Darius Vâlcov ”care nu mai e membru PSD”.

Dragnea: Grindeanu este o unealtă

Dragnea a afirmat că, după viteza de organizare a acţiunilor de susţinere a lui Sorin Grindeanu, care ocupă în mod ilegitim Palatul Victoria, este clar că este vorba despre un plan bine pus la punct, ”o coordonare profesionistă”, însă nu ştie cine se află ”în spate”. Dragnea a susţinut că Grindeanu este ”o unealtă”. 

"Încă odată PSD este sub asediu şi nu este sub asediu politic, pentru că nu am văzut în afară de o mică acţiune de sprijin din partea USR pentru Sorin Grideanu alte acţiuni politice. Nu-mi dau seama exact cine sunt cei care stau în spatele acestei acţiuni, dar este o coordonare profesionistă", a spus Dragnea.

Liderul PSD a afirmat că acţiunile lui Grindeanu din ultima zi arată că exista un "plan" făcut din timp.

"După vizita cu care se organizează toate aceste acţiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau aseară sau azi noapte. Nici eu, nici colegii mei, nu am bănuit că această intenţie anunţată şi acum o lună, că urmează o analiză, (...) va stârni asemenea scandal", a mai spus Dragnea.

El a adăugat că astfel a fost "descoperit un plan" care nu are legătură cu PSD. Dragnea a afirmat că social-democraţii îşi vor lua măsuri de precauţi în numirea noului premier.

"Am discutat şi despre noua propunere de prim-ministru şi despre componenţa noului Guvern şi împreună am convenit să ne luăm măsuri de siguranţă, să nu mai facem o asemenea greşeală. Principalul vinovat sunt eu, eu i-am rugat pe colegii mei să accepte această propunere. Am avut încredere în acest om. Este un om la care am ţinut foarte mult. (...) Nici eu, nici alţi colegi de-ai mei nu au bănuit că se ajunge aici, că va suferi o asemenea transformare", a spus Dragnea.

Întrebat la ce se referă, Dragnea a spus că Sorin Grindeanu "nu mai e el". "În opinia noastră, şi o spun cu regret şi cu părere de rău, (...) Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, ne este greu să ne dăm seama", a spus Dragnea.

El a adăugat că majoritatea colegilor săi consideră că Grindeanu părea că "avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri" în timpul declaraţiei de la Guvern.

Întrebat dacă mai este de acord cu afirmaţia sa din decembrie 2016, potrivit căreia Grindeanu a ajuns "din întâmplare" în Comisia de control al SRI, Dragnea a spus că lucrurile nu mai e sigur.

"Nu mai sunt sigur că a făcut parte întâmplător, nu mai sunt sigur de nimic, sincer", a precizat el.

Dragnea: Mai mulţi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD a fost aprobată în unanimitate

Dragnea spune că în şedinţa CExN s-a discutat situaţia apărută ca urmare a refuzului lui Grindeanu de a demisiona şi a "respecta" decizia ALDE şi PSD de retragere a sprijinului politic.

"Mai mulţi colegi, foarte mulţi, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate", a spus Dragnea, invocând prevederile statutare.

El a spus că s-a luat şi act de declaraţiile purtătorului de cuvânt al Palatului Cotroceni cu privire la răspunsul oferit adresei oficiale trimisă lui Klaus Iohannis, în care era informat pe tema deciziilor PSD-ALDE.

"PSD a luat decizia, după ce s-a consultat cu colegii de la ALDE; ca luni să se depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută şi votată", a spus Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu a fost o soluţie pe care şi-ar fi dorit-o, însă ea a fost necesară după reacţiile premierului Sorin Grindeanu. "Eu o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică (...) azi poate eram la consultări la Cotroceni".

Dragnea a mai explicat din nou că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de coordonare a miniştrilor, care veneau la partid plângându-se de comunicarea cu premierul.

"Le-am spus azi (colegilor - n.r.) ceva ce nu le-am spus ieri. Din păcate, în ultimele 2-3 luni, majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângându-se că nu reuşesc să aibă o comunicare normală, firească, cu prim-ministrul, că există mai mult blocaje pe care în mod normal trebuie să le deblocheze prim-ministrul", a spus Dragnea.

El mai susţine că a avut discuţii cu Grindeanu, în care premierul dădea asigurări că se vor "regla" aceste chestiuni. "Au fost miniştri care intenţionau să plece din Guvern", a mai spus el.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, "calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid".

Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

 
Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

Tăriceanu: Vor fi strânse semnături, iar luni va fi depusă moţiunea de cenzură

"Am discutat cu colegii mei validarea deciziei promovării unei moţiuni de cenzură pe care să o depunem în Parlament săptămâna viitoare, luni". a declarat Tăriceanu după şedinţa conducerii ALDE.

Tăriceanu a spus că vor fi strânse semnături, iar luni va fi depusă în Parlament moţiunea de cenzură. El a intuit un calendar rapid de dezbatere şi votare, fiind posibil ca votul să fie dat tot săptămâna viitoare.

"În acest fel o să punem capăt crizei politice", a afirmat Tăriceanu.

El a precizat că luni va avea loc o şedinţă a conducerii Parlamentului pentru stabilirea paşilor procedurali.

"Nu e exclus să avem voturi în plus şi din partea partidelor care nu fac parte din coaliţie. Nu am avut discuţii în acest sens, dar am semnale că există această intenţie", a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE l-a criticat pe Sorin Grindeanu pentru că refuză să demisioneze din funcţia de premier, deşi i-a fost retras sprijinul politic.

”În faţa situaţiei inedite în care un prim-ministru care şi-a pierdut sprijinul politic se agaţă de funcţie şi încearcă diferite soluţii pentru a rămâne în fruntea Guvernului (…), acest lucru este de Cartea recordurilor”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.

”Eu nu am spus că nu discutăm (cu UDMR – n.red.) şi nu am să vă spun că discutăm. În momentul de faţă, coaliţia majoritară este alcătuită din PSD şi ALDE. Nu avem ce să discutăm cu UDMR referitor la procedurile legate de demitere a premierului care a fost numit de coaliţie. Dacă pe viitor, după ce domnul Grindeanu va fi demis prin moţiunea de cenzură, cei de la UDMR vor arăta că au disponibilitate de a participa la coaliţie şi la guvernare, după cum ştiţi, acest lucru noi l-am discutat încă de anul trecut şi l-am anunţat şi ne-am arătat disponibilitatea şi sigur că acest lucru poate fi reluat ca discuţie”, a spus Călin popescu Tăriceanu.

El a mai precizat că este prea devreme să spună dacă actuala colaborare parlamentară a PSD şi ALDE cu UDMR s-ar putea transforma în colaborare guvernamentală.

”Dacă vor exista astfel de intenţii putem să discutăm, dar cred că în momentul acesta nu este factorul esenţial”, a susţinut Tăriceanu.

În schimb, liderul ALDE a negat orice discuţie cu PMP, atât în ceea ce priveşte susţinerea moţiunii de cenzură, cât şi cooptarea partidului lui Traian Băsescu la guvernare.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri. O moţiune de cenzură care ar fi depusă la începutul săptămânii viitoare ar putea fi votată în cel mult 8 zile de la introducerea în Parlament, potrivit regulamentelor.

Şi în PSD a fostul luată o decizie referitoare la moţiunea de cenzură

Decizia de excudere şi decizia privind depunerea moţiunii de cenzură a fost luată în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului.

Surse din PSD au precizat pentru News.ro că deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.