Protestul din Bucureşti, la care au participat peste 20.000 de oameni, se încheie. Manifestanţii au început să plece, după patru ore de protest, care a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au mers în marş în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În jurul orei 21.00, cei aproximativ 20.000 de oameni care au protestat în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff au plecat - o parte s-au întors la Piaţa Victoriei, iar ceilalţi au mers pe Kiseleff până la sediul ALDE.
 
Ajunşi în faţa sediului ALDE, oamenii au scandat "PSD şi ALDE, aceeaşi mizerie".
 
Ei au rămas în faţa sediului acestui partid pentru câteva minute.
 
Înainte ei au fost în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff, unde  au cântat Imnul naţional.
 

Protestatarii au aruncat cu hartie igienică, dar şi cu bulgări de zăpadă spre sediul PSD.

Ei au strigat "Hoţii", "Rusine, rusine sa va fie" şi "PSD, ciuma roşie", "Iliescu lângă Vişinescu", dar au şi cântat Imnul naţional şi "Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen".

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "Cel mai slugarnic şi ruşinos guvern", "O adunatură de cârpe".

Protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei au ajuns la sediul PSD din Şoseaua Kiselef în jurul orei 20.30, iar pe traseu, în dreptul Ambasadei Rusiei, manifestanţii au strigat "Rusia, Moldova nu-i a ta".

Oamenii au plecat în marş, în jurul orei 20.15, din Piaţa Victoriei, unde au stat aproximativ o oră în faţa Guvernului. Iniţial, o parte din ei au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pleca spre sediul central al PSD, dar ulterior jandarmii au ridicat gardurile şi au permis oamenilor să plece.

La protest au participat oameni de toate vârstele, iar unii dintre ei au venit însoţiţi de copiii lor, inclusiv copii mici, pe care îi ţin pe umeri.

”Vreau să împiedicăm adoptarea ordonanţei privind graţierea şi a celei de modificare a Codului penal, pentru că, în primul rând, aceste chestiuni nu se stabilesc prin ordonanţă, este neconstituţional. Iar în al doilea rând, sunt făcute cu dedicaţie pentru hoţii pe care îi apără pesediştii care sunt printre ei”, a spus unul dintre oamenii veniţi în Piaţa Victoriei.

Manifestanţii au steaguri tricolore.

În Piaţa Victoriei se afla un dispozitiv de jandarmi, care au amplasat şi garduri.

În urma unui apel pe Facebook, începând cu ora 17.00, sute şi apoi mii de oameni s-au adunat la Piaţa Universităţii. 

Protestatarii au plecat în jurul orei 18.30 din Piaţa Universităţii, după ce acolo a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele.

”Avem preşedinte”, ”Iohannis e cu noi”, ”România cere: fără graţiere”, au strigat oamenii.

Şeful statului a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi. ”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi.”, a spus Iohannis la sosire. 

Manifestanţii au parcurs traseul de la Piaţa Universităţii, blocând bulevardul Magheru pe sensul spre Piaţa Romană. Coloana de oameni, al căror număr a continuat să crească, a acoperit toată lungimea bulevardului.

Pe traseu, oamenii - care au pancarte, steaguri tricolore, fluiere şi vuvuzele - au scandat "PSD, ciuma roşie", "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie". 

Printre manifestanţi se află şi foşti miniştri din Guvernul Cioloş, precum Sorin Pîslaru şi Cristian Ghinea, dar şi liderul PNL, Raluca Turcan şi deputatul PMP Robert Turcescu.

Duminică seară, au loc proteste în mai multe oraşe din ţară.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului retragerea celor două ordonanţe. "Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. Şeful statului a precizat că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.