Preşedintele Klaus Iohannis arată, în sesizarea către CCR pe tema conflictului juridic constituţional provocat de OUG pe tema Justiţiei, că Guvernul a intervenit nelegal prin emiterea actului, deoarece nu se susţine urgenţa măsurii, şi invocă şi protestele din ultima perioadă, ca dovadă că decizia Guvernului nu este oportună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis îşi susţine sesizarea pe prevederile constituţionale care spun că "preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", precum şi pe alte articole care reglementează funcţionarea Guvernului şi a CSM.

"Curtea Constituţională a stabilit, în jurisprudenţa sa, că un conflict juridic de natură constituţională presupune acte sau acţiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe îşi arogă puteri, atribuţii sau competenţe care, potrivit Constituţiei, aparţin altor autorităţi publice, ori omisiunea unor autorităţi publice, constând în declinarea competenţei sau în refuzul de a îndeplini anumite acte care intră în obligaţiile lor", explică Iohannis, în sesizare.

Preşedintele susţine că Guvernul poate da ordonanţe doar în situaţii excepţionale, iar Parlamentul este autoritatea legiuitoare.

"Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă Guvernul şi-a exercitat competenţa de  a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituţional privind delegarea legislativă. (...) Analizând dispoziţiile constituţionale mai sus-menţionate rezultă că în sistemul constituţional românesc, Parlamentul dispune de plenitudine de competenţă în materie de legiferare, în timp ce Guvernul exercită această competenţă delegată numai în condiţiile strict prevăzute de Constituţie. Per a contrario, ori de câte ori Guvernul emite ordonanţe cu încălcarea normelor constituţionale îşi exercită abuziv competenţa de legiferare", a spus el.

Formal, legiuitorul delegat nu poate interveni decât dacă se află în prezenţa unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată şi pentru care trebuie să furnizeze motivaţia urgenţei în cuprinsul respectivei ordonanţe de urgenţă, se mai arată în sesizare.

Preşedintele susţine că nu există o astfel de explicaţie în textul OUG cu privire la urgenţă. "Din analiza conţinutului preambulului O.U.G. nr. 13/2017  nu rezultă existenţa elementelor de drept şi de fapt ale situaţiei extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată, pentru toate situaţiile legislative cuprinse în conţinutul ordonanţei de urgenţă.", spune preşedintele.

Şeful statului se referă şi la argumentul potrivit căruia OUG era necesară pentru a pune în acord legea cu anumite decizii ale CCR, însă consideră că nu este un argument solid. "Aceasta reprezintă o necesitate de necontestat, nu însă şi o situaţie imprevizibilă, care s-ar abate de la regulile sau aşteptările obişnuite, de natură să pericliteze interesul public şi să justifice constrângerea Guvernului de a acţiona prin ordonanţă de urgenţă şi de a se substitui astfel în competenţa generală de legiferare a Parlamentului", spune el.

Iohannis critică şi faptul că OUG a fost emisă fără avizul Ministerul Justiţiei.

Preşedintele menţionează în sesizare şi protestele."Învederăm Curţii Constituţionale că intenţia Guvernului de a promova prin ordonanţă de urgenţă modificări ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală a dat naştere unor puternice reacţii critice din partea societăţii civile, încă din momentul aflării acesteia. Aceste opinii converg către ideea că intervenţiile legislative preconizate nu sunt oportune şi vin în contradicţie cu principiile democratice ale statului de drept", spune el.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că sesizează Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.

Şi Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, CCR, care a stabilit că până în 7 februarie părţile pot depune punctele de vedere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.