Fostul premier Victor Ponta a afirmat, luni, într-o postare pe Facebook, că întreruperea sistemului de achiziţii publice din cauza incompetenţei pe care ar fi dovedit-o Guvernul este un motiv solid pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva cabinetului Cioloş şi constituirea în Parlament a unei comisii de anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dezastrul administrativ generat de întreruperea sistemului electronic de achiziţii publice SEAP, din cauza exclusivă a incompetenţei Guvernului de tehnocraţi, este după părerea mea cel mai întemeiat şi corect motiv pentru depunerea unei moţiuni de cenzură imediat după 15 iunie! Faptul că întreaga ţară e blocată dintr-o cauza clară de incompetenţă şi delăsare reprezintă o situaţie atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancţioneze (prin moţiune de cenzură, dar şi o Comisie specială de anchetă)!”, a scris Victor Ponta.

El aminteşte că transpunerea directivelor privind achiziţiile publice a fost realizată în 2015, iar în rezultatul, un pachet de patru legi, a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015. Până la adoptarea din lumea mai, Guvernul avea timp să pregătească şi normele de aplicare ale acestor legi

”Dar surpriză: când legile au fost adoptate de Camera Deputaţilor şi publicate în Monitorul Oficial s-a constatat că Guvernul pur şi simplu nu a făcut nimic. Şi astfel Sistemul electronic de achiziţii publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare!”, afirmă Ponta.

Fostul prim-ministru aminteşte că suspendarea SEAP blochează orice eventuală achiziţie pentru instituţiile publice până pe 15 iunie sau achiziţiile vor fi făcute  prin încredinţare directă, în ambele cazuri procurorii putând întocmi dosar penal pentru abuz în serviciu împotriva celor care iau aceste decizii.

”Doar ca fapt divers, cred că şi ofiţerii SPP care fac coloana de la Bucureşti la Sibiu sau care merg cu pistoalele pe bicicletă trebuie să cumpere benzină prin SEAP. Ghinion!”, a spus Ponta făcând referire la cei care îl păzesc şi pe preşedintele Iohannis şi pe soţia sa.

De altfel, social-democratul susţine că vina pentru această situaţie o poartă inclusiv preşedintele României. ”Domnule Klaus Iohannis - INCOMPETENŢA UCIDE - şi Guvernul Dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred însă că vă interesează prea tare asta cât timp avioanele şi cazările dvs. în străinătate nu sunt achiziţionate prin SEAP!”, a conchis Victor Ponta.

Pe 26 mai, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a anunţat întreruperea etapei de iniţiere a procedurilor de atribuire de contracte de achiziţii publice cu un termen maximal de până la 15 iunie 2016.

”În cazul în care operatorul SEAP va reuşi să remedieze disfuncţionalităţile din sistem într-un termen mai scurt, atunci repornirea platformei, în vederea iniţierii de noi documentaţii, se va realiza imediat”, se spunea într-un comunicat al ANAP.

Agenţia preciza atunci că anteriorul cadru legislativ privind achiziţiile publice nu mai poate fi aplicat din 26 mai.

”Având în vedere că astăzi, 26 mai 2016, prevederile O.U.G. nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele ale actelor normative incidente nu mai pot fi invocate ca bază legală pentru iniţierea unor noi proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie publică, precizăm că în perioada în care SEAP are aceste funcţii suspendate, autorităţile contactante vor putea atribui contracte în vederea satisfacerii necesităţilor strigente apărute în această perioadă, prin utilizarea procedurilor care nu instituie obligaţia publicării unui anunţ de participare în sistemul electronic naţional, cu condiţia încadrării în circumstanţele de excepţie care permit aplicarea acestora, şi cu respectarea celor menţionate în paragraful anterior”, arăta ANAP

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.