Şedinţa în care liderii aripii democrat-liberale din PNL s-a încheiat după două ore de dezbateri, hotărându-se ca Alina Gorghiu să rămână preşedinte unic al PNL, în timp ce europarlamentarul Daniel Buda să aibă împuternicire de a vota listele pentru alegerile parlamentare ca prim-vicepreşedinte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Blaga: Cred că decizia ca PNL să aibă un singur preşedinte este cea mai corectă cale

Vasile Blaga, care miercuri a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL în urma începerii urmăririi penale împotriva sa pentru fapte de corupţie, a spus, sâmbătă seară, la finalul celor două şedinţe ale liberalilor, că decizia ca Alina Gorghiu să fie preşedinte unic al PNL este cea mai bună soluţie şi "calea cea mai corectă".

"Au fost două şedinţe administrative - prima, cea a preşedinţilor din vechiul PDL, apoi a urmat şedinţa normală cu preşedinţii de organizaţii PNL, iar în prima şedinţă, după o dezbatere serioasă, cu un singur vot împotrivă şi patru abţineri, am hotărât să renunţăm la copreşedinţia partidului pentru că, de fapt, suntem un singur partid, iar PNL să aibă un singur preşedinte, în persoana Alinei Gorghiu", a declarat Blaga, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Alina Gorghiu.

El s-a declarat convins că a fost aleasă soluţia cea mai bună, spunând că o va sprijini în continuare pe Alina Gorghiu.

"Cred că este calea cea mai corectă. Aveţi încredere că partidul va găsi resorturi să treacă peste aceste momente şi să iasă întărit", a adăugat Blaga.

UPDATE: PNL organizează săptămâna viitoare Consiliul Naţional de Coordonare, pentru validarea deciziei privind preşedinţia unică - surse

Partidul Naţional Liberal urmează să convoace, pentru săptămâna viitoare, sâmbătă, Consiliul Naţional de Coordonare, forul cel mai apropiat de  Convenţia Naţională, pentru validarea deciziei luate de democrat-liberali, privind preşedinţia unică a partidului şi desemnarea lui Daniel Buda prim-vicepreşedinte, pentru a contrasemna listele la alegerile parlamentare.

Convocarea Consiului Naţional de Coordonare (CNC) are loc în condiţiile în care Daniel Buda, desemnat de aripa PDL a partidului să contrasemneze listele la parlamentare, în calitate de prim-vicepreşedinte, nu deţine această funcţie, încă, el fiind preşedintele PNL Cluj şi preşedintele comisiei de etică a partidului.

Ultimul Consiliu de Coordonare a avut loc în 2015, când au fost validate criteriile de integritate şi a fost votat Ilie Bolojan în funcţia de secretar general al partidului.

Consiliul Naţional de Coordonare este forul cel mai apropiat de Convenţia Naţională. Din for fac parte liderii de organizaţii judeţene, parlamentari, europarlamentari, aleşi locali şi delegaţi din toate filialele partidului. 

Alina Gorghiu rămâne preşedinte unic al PNL

Varianta adoptată este asemănătoare fuziunii din filiale, unde preşedinţia unică a fost completată de o functie de prim-vicepreşedinte, din partea democrat-liberalilor, cu putere de decizie asupra configuraţiei listelor de candidaţi pentru alegerile parlametare.

O soluţie similară a fost deja adoptată la filiala Bucureşti, unde şefia unică a revenit lui Cristian Buşoi, secondat la conducerea organizaţiei de Adriana Săftoiu, din partea PDL, ca prim-vicepreşedinte.

Situaţia se va păstra până după alegerile parlamentare, PNL urmând să organizeze congres pentru alegerea unei conduceri unice, legitime şi să încheie procesul de fuziune la nivel naţional.

Decizia aripii democrat-liberale se bazează, potrivit unor surse din partid, pe articolul 161 din Statutul noului PNL care prevede că ”În toate situaţiile, în cazul vacantării unei poziţii de membru al unui organism de conducere, la orice nivel, poziţia respectivă va fi completată prin cooptare prin decizie a fostelor organisme corespunzătoare ale partidului din care a provenit membrul care ocupa poziţia respectivă.”

Problema alegerii unui copreşedinte al PNL a apărut miercuri, când Vasile Blaga şi-a anunţat demisia de la conducerea partidului ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa de către DNA pentru trafic de influenţă, Blaga precizând totodată că nu va candida nici la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

Aceştia au invocat articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie. 

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare. 

Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului a fost susţinută de vechii liberali din PNL şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

Totuşi, seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus s-a pronunţat pentru păstrarea înţelegerii din momentul fuziunii, iar democrat-liberalii din PNL să desemneze un nou copreşedintele în locul lui Blaga.

În ultimele zile, mai multe nume au fost vehiculate în partid ca posibili succesori ai lui Blaga: Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă şi Adriana Săftoiu. În această listă a intrat şi europarlamentarul Daniel Buda, în condiţiile în care s-a conturat refuzul lui Flutur de a prelua funcţia lui Blaga, iar democrat-liberalii din Ardeal şi-au redirecţionat opţiunea căre Buda.

Deşi cotată cu puţine şanse la început, varianta unui preşedinte unic, Alina Gorghiu, a căpătat susţinerea lui Blaga care le-a transmis colegilor săi că aceasta este cea mai bună variantă pentru unitatea partidului, urmând ca un democrat-liberal să asigure coordonarea campaniei electorale.

Democrat-liberalii s-au reunit sâmbătă, de la ora 15, pentru a lua o decizie, în absenţa lui Gheorghe Flutur, plecat în Germania, dar împreună cu secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.