Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, propusă pentru preluarea Ministerului Muncii şi al Justiţiei Sociale, a primit aviz din partea Comisiilor de Muncă ale Parlamentului, cu 30 voturi ”pentru” şi 14 ”împotrivă”, ea prezentând pe scurt priorităţile şi măsurile pe care le va lua ca ministru, majoritatea acestora făcând referire la subvenţii şi la stimulente financiare. La finalul audierilor, Vasilescu a spus că nu este vina membrilor Guvernului că audierile au fost făcute "pe repede înainte"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul PSD Adrian Solomon - preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor -  a prezidat audierea Olguţei Vasilescu, despre care a spus că este ”un candidat cu notorietate, un om cu o experienţă legislativă şi adminstrativă deosebită”.

Olguţa Vasilescu a trecut în revistă experienţa sa profesională şi a prezentat, pe scurt, priorităţile şi măsurile pe care le va lua ca ministru al Muncii. Majoritatea acestora fac referire la subvenţii şi la stimulente.

”Obiectivul principal în materie de ocuparea forţei de muncă stabilit în contextul strategiei Europa 2020 este de a atinge 70% în privinţa ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 16 - 64 de ani”, a spus Olguţa Vasilescu.

Ea a enumerat, printre obiectivele mandatului său, combaterea muncii fără forme legale, realizarea unei hărţi de resurse umane, realizarea strategiei naţionale pentru locurile de muncă, Programul ”Generaţia pentru tineret” şi Programul ”Primul salariu”

Olguţa Vasilescu a mai spus că vrea să acorde 10% din locurile din universităţi tinerilor din mediul rural, cu condiţia ca aceştia să se întoarcă în localităţile de origine pentru a profesa, dar şi să fie implementate forme alternative de învăţământ pentru tineri de etnie rromă.

În ceea ce priveşte salarizarea, ea a spus că până în 2020 salariul mediu va creşte cu 56% - cu 20% în 2017 şi cu 20%, în 2018, iar impozitul pe venit va fi 0 pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar şi de 10% pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.

Primarul Craiovei a mai susţinut că legea salarizării unitare este "prioritatea doi, după buget".

"Probabil mâine vom lucra la bugetul ministerului. Se va lucra doar pe programe şi în funcţie de asta se vor primi bani. Vom relua discuţiile cu sindicatele pe Legea salarizării. Este un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei în următorii patru ani, în viziunea tehnocraţilor”, a adăugat primarul Craiovei, care nu a avut timp să răspundă la toate întrebările din comisii.

"Eu nu aveam nicio problemă să stau mai mult şi să răspund la toate întrebările, dar în perioada următoare voi lucra foarte aproape în aceste comisii, deci vom avea destul timp să ne întâlnim. Nu este vina noastră că s-a făcut totul pe repede înainte. Eu cred că ar fi trebuit să avem deja Guvernul aprobat până la finalul anului trecut şi până la 15 ianuarie să avem aprobat proiectul de buget", le-a spus Olguţa Vasilescu jurnaliştilor, la finalul audierilor.

Întrebată de o jurnalistă care este numărul de telefon pe care trebuie să îl apeleze copiii abuzaţi, Olguţa Vasilescu a răspuns: "Era ceva cu 6, dar nu mai ştiu". După ce jurnalista i-a spus că numărul de telefon este 116, Vasilescu a spus: "Exact, 116. Ştiţi, copilul meu sper să nu îl apeleze niciodată".

De asemenea, întrebată dacă s-a întâlnit cu Dragoş Pîslaru, Olguţa Vasilescu a spus că acesta a sunat-o marţi să o întrebe dacă are nevoie de ceva pentru audieri. "I-am spus că nu am nevoie de nimic pentru că am programul de guvernare şi este suficient. A rămas ca mâine dimineaţă să merg şi să preiau totul", a mai spus Olguţa Vasilescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.