Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, le-a adresat o scrisoare candidaţilor pentru Primăria Generală prin care le semnalează că, indiferent care dintre ei va câştiga, va trebui să ia măsuri urgente pentru a evita pierderea a 187 de milioane de euro puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană pentru reabilitarea reţelei de distribuţie a agentului termic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul la acţiune imediată al ministrului Cristian Ghinea este urmare a faptului că subiectul termoficării a fost unul central în campania electorală.

”Discursurile publice din campania electorală au atras atenţia alegătorilor asupra unor soluţii de management la nivelul producătorului şi furnizorului de căldură, însă noi atragem atenţia asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe reţea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi”, scris Ghinea.

El aminteşte că, în 2014, Uniunea Europeană a aprobat alocarea sumei de 187.000.000 de euro pentru reducerea pierderilor de pe reţeaua de termoficare a capitalei României. ”Vă atragem atenţia că avem mai puţin de un an la dispoziţie pentru a obţine cele 187 de milioane de euro. O echipă de profesionişti şi de experţi din Ministerul Fondurilor Europene este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureştiului în a pune pe roate şi a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie aceşti bani către alte proiecte, din afara Bucureştiului”, avertizează Ghinea.

Un alt proiect asupra căruia ministrul Fondurilor Europene atrage atenţia este cel de reabilitare a cuvei râului Dâmboviţa prin care se intenţionează reducerea infiltraţiilor în subsolurile oraşului şi metroului, ce pot duce la inundaţii, proiectul valorând de 120 de milioane de euro.

”Acest proiect, iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi finanţat din fonduri europene, are potenţialul să producă şi un altfel de impact în spaţiul bucureştean, prin crearea de spaţii verzi, piste de biciclete şi console pietonale peste Dâmboviţa. Intenţia există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecinţă, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată”, precizează ministrul Ghinea.

Ministerul Fondurilor Europene precizează că Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 prevede pentru Bucureşti 187 de milioane de eur pentru termoficare, 200 de milioane de euro pentru un incinerator de deşeuri şi 325 de milioane de euro pentru modernizare canalizării.

”În total, vorbim de 700 de milioane de euro fără TVA, pentru investiţii în Bucureşti, la care se adaugă şi proiectul de Reabilitare a cuvei Dâmboviţei”, precizează MFE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.