Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, care a precizat că şeful statului a acceptat demisia acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mădălina Dobrovolschi a precizat că demisia lui Mihai Ungureanu a fost înregistrată la Administraţia prezidenţială, iar preşedintele Iohannis va accepta această demisie.

Interimar, conducerea SIE va fi asigurată de Silviu Predoiu, a mai precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului.

În 24 iunie 2015, preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.

Mihai Răzvan Ungureanu a mai fost şef al SIE în perioada decembrie 2007 - februarie 2012.

Silviu Predoiu este născut în anul 1958, lucrează în SIE din 1990, iar din anul 2005 este adjunct al directorului SIE. Anterior, Predoiu a lucrat ca geolog la întreprinderea de metale rare.

Mihai Răzvan Ungureanu declara, în luna iunie, că relaţia dintre Serviciul de Informaţii Externe şi Direcţia Naţională Anticorupţie este bună şi că nu are de ce să se plângă în acest sens.

”Relaţia dintre instituţiile statului este întotdeauna foarte bună, pentru că atâta vreme cât ea funcţionează dumneavoastră nu veţi putea vedea decât rezultate foarte bune. N-am a mă plânge de nimic”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, răspunzând unei întrebări referitoare la colaborarea dintre SIE şi DNA.

În luna aprilie, procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat că în ultimii ani DNA nu a primit de la Serviciul de Informaţii Externe nicio sesizare, deşi sunt mulţi inculpaţi care îşi deschid conturi în străinătate sau cumpără proprietăţi în alte state, iar ofiţerii de informaţii nu au dat nicio informaţie despre aceste cazuri, calificând această situaţie ca inacceptabilă.

În replică, Serviciul Informaţii Externe preciza că nu monitorizează activităţile cetăţenilor români în străinătate, iar informaţiile obţinute de SIE nu pot constitui probe în instanţă, întrucât sunt obţinute prin mijloace specifice, printre care activităţi de spionaj pe teritoriul altor state.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ulterior, răspunzând unei întrebări cu privire la disputa dintre SIE şi procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că a avut o întâlnire cu aceasta şi cu directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consideră că problema s-a rezolvat.

”Această situaţie care a apărut se datorează unei comunicări, probabil, suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat pe amândoi, am avut o discuţie la care i-am avut invitaţi pe Laura Codruţa Kovesi şi pe directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu. A fost o discuţie constructivă, s-au lămurit lucrurile şi în continuare urmează ca ei, împreună, să găsească soluţiile la problemele care ar putea să apară şi la neînţelegerile între cele două instituţii. Consider că problema s-a rezolvat”, a spus Iohannis.

Aceste declaraţii au venit după ce au apărut informaţii privind o deterioare a colaborării între SIE şi DNA pe fondul scandalului Black Cube.

Numele lui Ungureanu a apărut şi în contextul noului dosar al lui Victor Ponta de la DNA, cu privire la prezenţa în România a lui Tony Blair.

Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucureşti în martie 2012, în calitate de speaker la conferinţa cu tema "Viitorul Europei în noua ordine globală", organizată în 26 martie de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală. De altfel, presa relata la acel moment că directorul fundaţiei era Bogdan Teodorescu şi că evenimentul a fost organizat la puţin timp după ce acesta bătuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanţă politică. Conform Registrului fundaţiilor, în prezent fundaţia îl are ca director pe Dan Sultănescu.

Cu ocazia prezenţei la conferinţă, Blair a avut întrevederi la sediul PSD cu preşedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.