Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, în şedinţa plenului comun, cu prilejul aniversării a 25 de ani de partaneriat strategic cu SUA, că ultimele luni ne-au demonstrat pe deplin tuturor cât de important este acest parteneriat şi cât de mult contează suportul militar, logistic şi de intelligence pe care SUA îl oferă României şi întregii regiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Astăzi, când sărbătorim 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA, putem constata cu toţii evidenţa importanţei sale pentru România.  Invazia din Ucraina a demonstrat întregii Europe faptul că, din punct de vedere al securităţii, continentul nostru se află în continuare sub umbrela SUA. Iar dacă ne uităm la noua realitate din Marea Neagră, trebuie să conştientizăm faptul că România are nevoie de SUA şi de protecţia pe care aceasta ne-o oferă.  Cu alte cuvinte, România – la fel ca toate statele de pe flancul estic, se bazează pe Parteneriatul direct pe care îl au cu Statele Unite, iar acest lucru reprezintă cea mai înaltă garanţie de securitate pentru cetăţenii noştri”, a transmis Marcel Ciolacu. 
 
El afirmă că, ”având în vedere aceste aspecte, crede că toţi cei care s-au îndoit de-a lungul timpului de beneficiile acestui parteneriat au primit acum răspunsul”. 
 
”Ultimele luni ne-au demonstrat pe deplin tuturor cât de important este acest parteneriat şi cât de mult contează suportul militar, logistic şi de intelligence pe care SUA îl oferă României şi întregii regiuni. România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al Statelor Unite. Dar această relaţie strânsă nu s-a construit peste noapte, ci este rezultatul unui lung şir de eforturi comune în ultimii 25 de ani.  După tragicul eveniment din 11 septembrie 2001, România a reacţionat imediat şi s-a declarat de facto un aliat al SUA în lupta împotriva terorismului.  Primele trupe româneşti au ajuns în Afganistan în acelaşi an, iar un an mai târziu am făcut parte din coaliţia internaţională condusă de SUA pentru a dărâma regimul dictatorial al lui Sadam Hussein. Mai mult, în 2016, România a fost printre primele ţări care a respectat înţelegerea cu SUA referitoare la bugetul NATO şi a alocat 2% din PIB pentru apărare”, spune preşedintele Camerei Deputaţilor.
 
Marcel Ciolacu a afirmat că ”Partidul Social Democrat a susţinut toate aceste demersuri înţelegând încă de la început faptul că din punct de vedere al securităţii, România are cel mai puternic aliat în Statele Unite ale Americii!”
 
 
”Parteneriatul cu SUA este unul extraordinar pe linie militară, de intelligence, pe capitole care ţin de securitatea noastră şi cea regională. Militarii români, ofiţerii de informaţii care îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţiuni şi în condiţii de război au fost, sunt şi vor fi întotdeauna apreciaţi pentru profesionalism şi rezultate de partenerii noştri din SUA. Din păcate, şi o spun cu amărăciune, fiind unul dintre oamenii politici ai acestei ţări, mai avem foarte mult de lucrat la capitolul economic al acestui parteneriat şi mai ales la capitolul politic. Pentru cele două, din urmă, clasa politică a ultimilor 25 de ani nu a făcut suficient.  De aceea, consider că una dintre obligaţiile mele, în calitate de Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al PSD, este să mă asigur că acest lucru se va schimba. Sper ca în următorii 2 ani să reuşim să construim linii directe de comunicare, pe lângă cele diplomatice ale MAE, care să ne permită să fim parte a grupului de ţări care nu au nevoie de vize, să atragem din ce în ce mai multe companii americane interesate să investească în regiunea noastră şi de a construi pur şi simplu un dialog la nivel politic care poate aduce câştiguri de ambele părţi”, spune preşedintele PSD. 
 
El anunţă că la nivelul Guvernului cât şi din Parlament, colegii săi lucrează fiecare pe domeniul său de specialitate deja la planuri detaliate de business pe care să le prezinte partenerilor americani. 
 
”Avem o şansă uriaşă de a dezvolta componenta economică a Parteneriatului, în contextul în care foarte multe companii americane au anunţat că îşi mută afacerile din Rusia şi din Ucraina. România poate fi o soluţia viabilă pentru toate aceste afaceri, dar noi trebuie să fim cei care să mergem către investitori cu propuneri foarte bine detaliate, astfel încât să le câştigăm încrederea. Ştiu că nu suntem singurii care vor asta. Turcia, Polonia sau Ungaria îşi doresc acelaşi lucru. Să atragă cât mai multe investiţii americane din Rusia şi Ucraina către ei. Dar eu cred că România, din foarte multe puncte de vedere, are mai multe avantaje faţă de aceste ţări. De aceea, PSD îşi va asuma în perioada următoare să promoveze propunerile şi proiectele noastre de dezvoltare economică”, spune preşedintele PSD.
 
Marcel Ciolacu a mai spus că ”avem şansa să facem o schimbare reală în România dacă vom folosi oportunitatea pe care o avem acum”. 
 
”Vă asigur că PSD va fi şi de data aceasta de partea bună a istoriei şi vom lua cele mai bune decizii împreună cu partenerii noştri pentru ca România să devină una dintre cele mai dezvoltate ţări din această regiune”, mai spune liderul PSD. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.