Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că bugetele ordonatorilor principali de credite au fost revizuite faţă de varianta iniţială a bugetului de stat, făcută publică de către Ministerul de Finanţe, Dragnea apreciind că ministerul de Finanţe, Viorel Ştefan, a fost ”puţin mai moale decât trebuia” atunci când a discutat prima dată bugetele instituţiilor cu ceilalţi membri ai cabinetului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Dragnea a declarat că discuţiile pe care le-a avut el, primul-ministru şi ministrul de Finanţe cu ceilalţi miniştri au dus la reducerea bugetelor la toate instituţiile cu patru excepţii: AEP, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi CSM. Autoritatea Electorală Permanentă rămâne cu bugetul de anul trecut, iar celelalte trei îl vor avea majorat. ”Acolo creşterile sunt generate în proporţie covârşitoare de creşteri salariale deja aprobate şi care trebuie să fie finanţate şi o mică parte de investiţii în derulare”a explicat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat că rediscutarea a fost generată de faptul că era periclitată finanţarea unor proiecte prevăzute în programul de guvernare. ”Discuţia a fost generată de faptul că o parte dintre miniştri nu au fost foarte atenţi şi nu au înţeles foarte bine că programul de guvernare aprobat prin vot trebuie să fie pus în practică 100% şi, din eroare sau din neatenţie, au încercat să pună alte priorităţi la finanţare, care nu erau trecute în programul de guvernare”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, nu a înţeles care sunt priorităţile guvernului Grindeanu, Dragnea a răspuns: ”Viorel Ştefan a înţeles foarte bine numai că, fiind la prima lui confruntare cu ministerele, a fost poate mai moale decât trebuie să fie un ministru de Finanţe (...) E de bună credinţă, un bun profesionist, dar a fost puţin mai moale decât trebuia.”

În ce priveşte data aprobării bugetului în Guvern, Liviu Dragnea a evitat să dea un răspuns categoric. ”S-ar putea ca joi, dar asta va decide premierul în seara. Sunt nişte proceduri care trebuie îndeplinite”, a explicat Dragnea

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a fost criticat dur de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de premierul Sorin Grindeanu, în cursul discuţiilor de marţi pe tema proiectului de buget pe anul 2017, fiindu-i imputat faptul că nu a respectat prevederile din programul de guvernare al PSD, potrivit unor surse social-democrate, care au susţinut că liderii PSD nu exclud nici remanierea ministrului de Finanţe, însă acest lucru nu ar urma să se întâmpe în perioada imediat următoare.

Proiectul de buget pe anul 2017, prezentat de Ministerul de Finanţe, estimează o creştere economică de 5,2%, revizuită în scădere faţă de programul de guvernare al PSD, care estima 5,5%, iar deficitul este prognozat la 2,9% din PIB de către Guvern, faţă de cele 2,7 procente promise de social-democraţi, în timp ce şi inflaţia este revizuită în creştere. Ministerul Educaţiei primeşte în 2017 mai puţini bani decât în 2016, deşi PSD promitea o creştere, ca şi în cazul Ministerului Apărării.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.