Plenul Senatului a votat, marţi, proiectul de lege privind adoptarea ordonanţei de urgenţă 2/2017 care acordă, printre altele, călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi, respingând amendamentul introdus în comisia de buget prin care călătoriile studenţilor erau limitate între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amendamentul prin care călătoriile studenţilor erau limitate a fost propus de senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL) în cadrul comisiei de buget. Ulterior adoptării amendamentului, liberalul Florin Cîţu a anunţat că renunţă la această propunere, susţinând că amendamentul său a fost admis de către PSD doar ca să mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevăzute în bugetul pe 2017.

El a acuzat că PSD i-a întins o capcană prin admiterea amendamentului său la dezbaterea OUG 2/2017 în comisia de buget-finanţe a Senatului. ”N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament”, preciza liberalul.

Comisia de buget-finanţe a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil, cu amendamente, proiectului de Lege de aprobare a OUG 2/2017 care prevede că studenţii beneficiază de gratuitate la călătoriile cu trenul ale companiei CFR.

Un alt amendament, propus de Eugen Teodorovici şi Ştefan Mihu (PSD), stipulează că de acelaşi tratament preferenţial vor beneficia şi elevii de liceu. Acesta a fost însă respins atât de plenul Senatului, unde a fost susţinut de UDMR, cât şi de comisia de muncă.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului asupra legii de aprobare a OUG 2/2017, PNL, PMP şi UDMR au susţinut şi majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene. Argumentele lor au fost că funcţionarii publici din administraţia locală au ajuns să aibă salarii mai mari decât conducătorii instituţiilor, considerând această stare de fapt drept un lucru anormal.

De asemenea, USR a susţinut şi majorarea salariilor directorilor de teatre cu 50%, la fel ca cele ale actorilor.

Ambele propuneri au fost însă respinse prin vot de către majoritatea PSD – ALDE.

Legea de aprobare a OUG 2/2017 va merge la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

Salariile artiştilor şi cele din administraţia publică au fost majorate de Guvern prin OUG 2/2017. De asemenea, punctul de pensie a crescut la 1.000 de lei, alocaţia pentru bursele studenţilor a fost majorată de la 83 de lei la 201 per student, iar pensia minimă a fost majorată de la 400 la 520 de lei. Tot prin OUG 2/2017 a fost introdus transportul gratuit pe calea ferată pentru studenţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat luni, la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, că a crescut salarizarea în rândul funcţionarilor, urmând să se majoreze şi veniturile primarilor, afirmaţie ce a fost urmată de un val de aplauze venite din partea celor din sală.

„Vreau să exprim respectul meu pentru ceea ce faceţi, pentru faptul că rezistaţi şi ţineti vie această flacără a speranţei în comunităţile pe care le conduceţi (...). Salarizarea în rândul funcţionarilor a crescut, urmează salarizarea primarului”, a subliniat preşedintele PSD.

Referitor la legea salarizării unitare, Liviu Dragnea a afirmat că, în două-trei săptămâni, se va veni cu ea în Parlament pentru a putea să intre în vigoare la 1 iulie.

La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a criticat actuala "filosofie" a salarizării, în care primarii sunt mai prost plătiţi decât angajaţii lor, promiţând că se va ieşi din acest "populism", iar veniturile lor vor creşte şi le vor depăşi pe cele ale directorilor din subordine, dar şi că vor primi sporuri pentru absorbţia fondurilor europene şi chiar şi pentru vechime în funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.