Preşedintele Klaus Iohannis a transmis preşedintelui Statelor Unite ale Americii Joseph Biden o scrisoare cu ocazia Zilei Independenţei SUA, prilej cu care a adresat felicitări poporului american, atât în nume personal, cât şi din partea poporului român. Şeful statului a evocat contextul deosebit din acest an, care a determinat multiple efecte negative asupra securităţii, dar şi contestarea valorilor statului de drept prin agresiunea militară ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva naţiunii suverane a Ucrainei, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României a arătat, totodată, că „lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administraţiei americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic şi unit, bazat pe unitatea transatlantică şi cooperarea cu partenerii globali cu aceeaşi viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli”. În context, Preşedintele României a dat asigurări că ţara noastră va continua să fie un aliat statornic şi partener în acest efort, angajat în susţinerea unităţii transatlantice, stabilităţii regionale, cooperării şi rezilienţei strategice.

În cadrul mesajului transmis, „preşedintele Klaus Iohannis a salutat demersurile care vor duce la operaţionalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură şi Investiţii. „Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajaţi în consolidarea securităţii energetice europene, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate nucleară şi neproliferare”, a arătat Preşedintele României”, mai indică sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a evocat, de asemenea, contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi a reconfirmat angajamentul României pentru consolidarea excelentei cooperări politice şi de securitate, precum şi a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, respectiv pentru o legătură transatlantică consolidată. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit formatele iniţiate şi dezvoltate de România, împreună cu Aliaţii de pe Flancul de Est, precum Bucureşti 9 sau Iniţiativa celor Trei Mări, care stau mărturie pentru hotărârea ţării noastre de a întări legăturile euroatlantice.

Şeful statului a salutat adoptarea, la Summitul istoric NATO de la Madrid, a Noului Concept Strategic, precum şi rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării şi apărării NATO pe Flancul Estic şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, conform sursei menţionate.

În acest sens, Klaus Iohannis a reiterat recunoştinţa ţării noastre pentru decizia anunţată de Preşedintele Biden la Madrid privind creşterea prezenţei militare americane în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.