Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în zilele următoare va anunţa data şi întrebarea de la referendumul privind justiţia, nedorind să comenteze recomandările făcute de Parlament în avizul acordat luni, afirmând doar că această consultare populară este necesară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face, o să vă spun în zilele următoare. (...) Dacă dumnealor au considerat că trebuie să îmi facă recomandări, le-au făcut", a spus Iohannis.

Întrebat dacă va ţine cont de recomandări, preşedintele a răspuns ironic: "Altă întrebare".

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Avizul este însoţit de trei recomandări, de respectare a legilor şi convenţiilor pe această temă. Potrivit documentului, avizul este favorabil "cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, republicată, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumului, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia".

Parlamentul atrage astfel atenţia că teme precum graţierea şi amnistia nu pot face obiectul unui referendum, şi nici a unei iniţiative cetăţeneşti, iar CCR a decis că referendumul convocat de preşedinte nu poate avea caracter legislativ şi nu poate duce la modificări constituţionale. Este invocată şi o prevedere a codului de bune practici în materie, al Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora textele supuse referendumului nu pot încălca dreptul internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.