Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că există două "linii roşii" care trebuie definite de către Parlament, respectiv gradul de politizare a serviciilor secrete şi gradul de implicare a serviciilor în politică, el considerând că aceste lucruri nu trebuie să se întâmple, iar aici este nevoie de un control parlamentar puternic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru ca serviciile secrete să-şi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să-şi facă treaba bine este important să trasăm cel puţin două linii roşii. Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politicieni, la politică, sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică", a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că a doua "linie roşie" este definirea marjei în care politicienii se pot implica în funcţionarea serviciilor secrete.

"În traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bine. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice, care îşi fac treaba bine, şi politicieni care sunt liniştiţi şi mulţumiţi de felul în care relaţionează cu serviciile secretele, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent", a explicat el.

Iohannis a cerut un control parlamentar puternic şi a cerut ca şi puterea, dar şi opoziţia, să se implice în acest obiectiv.

"Este nevoie să se implice şi unii şi alţii în aceste comsiii. (..) Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul Parlament şi să le lămurească", a adăugat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.