Preşedintele Klaus Iohannis susţine că sunt ”suficiente argumente” care să determine Guvernul să retragă ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, scrie Klaus Iohannis pe Facebook.

Şeful statului precizează că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.

”Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanţe de Urgenţă", susţine preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a mers, miercuri, la şedinţa de Guvern, în care apăruseră informaţii că va fi adoptată o OUG privind graţierea. El a anunţat atunci că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

După ce premierul Sorin Grindeanu a susţinut o scurtă declaraţie şi a invitat apoi presa să părăseasca sala de şedinţă, Klaus Iohannis a intervenit pentru a doua oară, cerând ca jurnaliştii să mai rămână.

"Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni", a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat că Sorin Grindeanu ”s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie "băgate peste noapte" în nicio şedinţă de Guvern, ci prezentate public după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor.

Ordonanţele propuse de Ministerul Justiţiei au fost criticate de şefii DNA, DIICOT şi Ministerului Public.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că dacă s-ar face o dezincriminare a unor infracţiuni, s-ar vedea că aceasta este "cu dedicaţie”, precizând că ar fi total exagerat ca la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajung ca o bună parte din cauzele DNA să rămână în aer, ceea ce ar arăta că voinţa legiuitorului nu a fost foarte clară. Lazăr a mai spus că toate cauzele începute pe infracţiuni care au fost incriminate în trecut de legiuitor trebuie să meargă la instanţă sau, dacă sunt deja în judecată, să existe încredere în judecata corectă.

Şi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a afirmat, într-un interviu acordat News.ro, că modificările aduc "deservicii" sistemului de justiţie. " Nu există un criteriu, cei care au făcut proiectul ar trebui să dea răspunsul, este un criteriu stabilit cu totul şi cu totul arbitrar, nu se raportează la nimic, nu putem spune că această sumă este lipsită de imprtanţă. Practic, toate infracţiunile de abuz în serviciu care creează un prejudiciu mai mic sunt dezincriminate total. (...) Aceste modificări aduc un deserviciu pentru că vor duce la închiderea unor dosare în care avem prejudicii de sute de milioane de euro"

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţin şi ei că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală sunt de natură a contraria anchetatorii, având în vedere că lipsesc argumentele pentru operarea acestor schimbări legislative, iar măsurile vizate ar favoriza fenomenul infracţional.

Proiectele au provocat şi proteste. Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului, scandând "Demisia, demisia!", "DNA să vină să vă ia!", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Hoţii!", "România, trezeşte-te!", "PSD, ciuma roşie!", "ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie!". Peste 250 de persoane au protestat, miercuri seară, şi la Cluj-Napoca, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal, la un moment dat între câţiva manifestanţi şi jandarmi izbucnind un conflict, în condiţiile în care forţele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze, oamenii scandând ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine!”. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Sibiu.

Protestele au continuat joi seară în Timişoara, Iaşi, Ploieşti, Braşov şi Sibiu.

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi Codul penal, promovate de Ministerul Justiţiei, este anunţat pe Facebook, pentru duminică, la ora 17.00, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, dar şi la Copenhaga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.