Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit, marţi, aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna, în debutul unei dezbateri, după ce a fost intonat de participanţi imnul Ţinutului Secuiesc, pentru că "i-au cântat", afirmând că au voci "bune şi puternice", iar el a venit ca să îi asculte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis şi-a început discursul urându-le participanţilor "Bună ziua" în limba maghiară.

"Vă mulţumesc că mi-aţi cântat când am intrat. Aveţi voci bune şi puternice. Din câte ştiu eu, au trecut mulţi ani de când un preşedinte a păşit aici, într-o vizită oficială, aşadar am ţinut în mod special să vin în această zonă minunată, cu oameni puşi pe treabă, pentru a vă cunoaşte", a spus preşedintele.

El a afirmat că a venit în aceste două judeţe pentru "a-i asculta cu foarte mare atenţie". "Sunt sigur că doar prin dialog şi parteneriat autentic pot fi găsite cele mai bune soluţii la dificultăţile pe care le întâmpinaţi. Apreciez foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna. Adesea v-aţi constituit într-un liant între majoritate şi minoritate şi aţi creat o punte între actul decizional local şi central", a continuat Iohannis.

Preşedintele a mai atras atenţia că, de multe ori, realităţile din aceste două judeţe, locuite în mare parte de maghiari, au fost interpretate "de o manieră care dezbină", şi care accentuează diferenţele şi "promovează ostilitatea".

"Intoleranţa, respingerea celor de altă entnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanţi ai minorităţii sau ai majorităţii, sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei, atât a comunităţilor, cât şi a ţării în ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunităţi nu este de natură să favorizeze progresul", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, marţi, vizita în Harghita şi Covasna, cu o dezbatere alături de reprezentanţii administraţiei publice locale din cele două judeţe. În debutul dezbaterii, după imnul României, a fost cântat imnul Ţinutului Secuiesc de către întreaga sală şi de către preşedinţii CJ Harghita şi Covasna, care se aflau pe scenă, alături de şeful statului.

Iohannis a intrat în sala Consiliului Judeţean Harghita alături de Borboly Csaba, preşedintele CJ, şi Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna. După imnul României, a fost cântat şi imnul Ţinutului Secuiesc de către întreaga sală, inclusiv de către cei doi şefi de CJ care se aflau alături de preşedinte.

Şeful statului participă la această oră la dezbaterea „Coerenţă şi transparenţă – exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Harghita şi Covasna.

După cântarea celor două imnuri, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a susţinut un discurs în care a vorbit despre drepturile minorităţilor, cerând mai multe măsuri pentru protecţia lor, şi afirmând că maghiarii nu trebuie să se mai simtă ca nişte "copii vitregi ai statului român". El a cerut preşedintelui să fie un mediator între majoritate şi minoritate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.