Premierul Dacian Cioloş a afirmat, joi seară, la Realaitatea Tv, că Guvernul analizează dacă va ataca la Curtea Constituţională legea privind eliminarea mai multor taxe nefiscale, aceasta având ”mai puţine argumente pentru atac vizavi de neconstituţionalitate” şi a precizat că a discutat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, cu privire la riscurile aplicării acestei legi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Analizăm dacă avem argumente ca să atacăm legea la Curtea Constituţională. Aici, sincer să fiu, cred că avem mai puţine argumente pentru atac vizavi de neconstituţionalitate. Pentru că e într-adevăr un impact bugetar, dar această lege ar urma să intre în vigoare anul viitor, iar pentru anul viitor bugetul încă nu este aprobat. (...) Sunt unele care puteau fi scoase, sau puteau fi reduse, dar eu cred că se putea lucra aici cu mai multă grijă, luate în analiză caz cu caz, văzut care este impactul, şi nu pe repede înainte", a declarat premierul Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a afirmat că Guvernul a încercat într-un timp foarte scurt să facă o analiză cât de cât consistentă şi să vină cu un punct de vedere pentru a atrage atenţia asupra riscurilor existente în urma aplicării acestei legi, ”dar probabil că ambiţiile electorale sunt mai mari”, amintind faptul că legea a trecut foarte repede şi de Senat şi de Camera Deputaţilor.

”Am avut o discuţie cu domnul Dragnea în care i-am explicat punctul nostru de vedere şi i-am explicat, chiar cum am spus, riscurile de blocaj legislativ pentru anumite instituţii, sau altfel spus nevoia de a modifica anumite legi, unele, cum e cazul Televiziunii, chiar în perioada imediat următoare, dacă nu vrem să ajungem la 1 ianuarie cu Televiziunea şi cu Radioul în blocaj", a mai spus Cioloş.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat, marţi, că sursa de finanţare lipseşte la proiectul PSD adoptat de Parlament privind eliminarea celor peste 100 de taxe nefiscale, precizând că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale.

"Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale - n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017", a afirmat ministrul de Finanţe, Anca Dragu.

Ea a spus că pentru taxa radio-tv impactul bugetar ar fi de circa 600 milioane lei.

"Aici avem două elemente, respectiv finanţarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament şi mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii, pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Poate fi modificată, e lege organică care poate fi modificată în Parlament”, a precizat Dragu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV, reintrodusă de plen la cererea lui Liviu Dragnea, după ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninţă că va depune o sesizare la CCR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.