Liderul Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, George Simion, s-a întâlnit, duminică, cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare, prima întâlnire fiind cu preşedintele PMP, Traian Băsescu, care le-a transmis liderilor unionisti că unirea dintre România şi Moldova depinde, în primul rând, de autorităţile moldovene şi că un referendum organizat în viitorul apropiat pe această temă este un demers riscant. Au urmat întâlniri cu reprezentanţii partidelor ALDE, PSD,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 20:38 - George Simion: Realizarea promisiunilor partidelor va fi monitorizată; pe 1 decembrie facem miting la Bruxelles

Liderul Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, George Simion a declarat, pentru News.ro, că organizaţia pe care o conduce va monitoriza în ce măsură promisiunile făcute de către partide unioniştilor se vor concretiza. Simion a mai spus că ”Acţiunea 2012” va mai organiza un miting la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, de Ziua Naţională.

George Simion a afirmat că a obţinut angajamente din partea partidelor pentru promovarea unor proiecte punctuale în cadrul discuţiilor despre o eventuală unire între România şi Moldova. ”Fiecare s-a angajat pe un anumit segment: un fond de investiţii pentru Republica Moldova, adoptarea unei declaraţii în favoarea unirii în Parlament ş.a. Toate acestea vor fi monitorizate şi vor fi taxate dacă nu vor fi duse la îndeplinire”, a spus Simion.

Liderul Platformei Unioniste speră ca Executivul care se va constitui după alegerile din 11 decembrie să înfiinţeze un organism special care să gestioneze relaţiile cu Moldova şi să se ocupe de demersurile în favoarea unirii. ”A existat un organism asemănător în vremea guvernului lui Adrian Năstase, Oficiul pentru Moldova”, a precizat Simion.

George Simion a mai anunţat că Platforma Unionistă ”Acţiunea 2012” va mai organiza un miting în faţa sediului Parlamentului European de la Bruxelles, pe 1 decembrie.

Cu excepţia PNL, o delegaţie a Platformei a avut întâlniri, duminică, cu partidele parlamentare pentru a obţine sprijin pentru cauza unionistă. La capătul acestor întâlniri, George Simion a anunţat că manifestanţii se vor retrage din Piaţa Universităţii.

UPDATE 20:25 - PRU anunţă că toţi candidaţii partidului vor semna Pactul pentru unirea României cu Basarabia, iniţiat de unionişti

Partidul România Unită a anunţat, duminică, după întâlnirea cu reprezentanţii platformei unioniste, că formaţiunea a decis să introducă în statut, ca principiu, reîntregirea teritoriului naţional, iar fiecare candidat PRU la alegerile parlamentare va semna pactul pentru unirea României cu Basarabia, iniţiat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Delegaţia Platformei Unioniste Acţiunea 2012, condusă de George Simion a discutat în cursul serii cu preşedintele PRU, Bogdan Diaconu. În urma întâlnirii, PRU a anunţat că îşi asumă completarea articolului10 din Statutul partidului, care menţionează “reîntregirea teritorului naţional”.

În plus, fiecare candidat al formaţihnii la alegerile parlamentare va semna pactul pentru unirea României cu Basarabia, iniţiat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

Partidul România Unită îşi asumă de asemenea susţinerea proiectului unionist ”Unirea ca proiect de ţară”.

”PRU îşi asumă mandatarea unor observatori din partea partidului în data de 1 decembrie 2016 la manifestarea pe care membrii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 urmează să o desfăşoare în Bruxelles”, a mai precizat formaţiunea condusă de Bogdan Diaconu. 

UPDATE 19:08 -  Nicuşor Dan: România trebuie să se implice în democratizarea şi în funcţionarea instituţiilor din Republica Moldova

Liderul USR Nicuşor Dan a afirmat, duminică, după întâlnirea cu o delegaţie a tinerilor unionişti care au protestat în centrul Capitalei, că România trebuie să se implice în democratizarea şi în funcţionarea instituţiilor din Republica Moldova, adăugând că în momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire.

Nicuşor Dan a arătat după discuţiile cu delegaţia unionistă că USR are ”o sensibilitate pentru românii care trăiesc în Republica Moldova”.

FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

”Consider că avem o responsabilitate pentru ei. În momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire. Sigur că România are partea ei de responsabilitate, de multe ori banii pe care România i-a trimis către Republica Moldova cu cele mai bune intenţii au ajuns în buzunarele unor oameni pe care cetăţenii din Republica Moldova îi consideră nepotriviţi şi există această asociere între corupţie şi România, nefericită”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit liderului USR, România trebuie să se implice în democratizarea şi în funcţionarea instituţiilor din Republica Moldova.

”România trebuie să constituie un model, atât ca societate, cât şi ca spaţiu economic pentru Republica Moldova. Din punct de vedere concret trebuie să încurajăm prin granturi societatea civilă care luptă pentru respectarea legii, pentru statul de drept în Republica Moldova şi trebuie să încurajăm accesul mediei din România pe piaţa din Republica Moldova şi să încurajăm printr-un fond guvernamental investiţii româneşti în Republica Moldova”, a menţionat Dan.

UPDATE 15:07 - Simion: Am cerut PSD înfiinţarea unui Oficiu pentru Moldova, în subordinea premierului, şi vicepreşedinte PSD pentru unire

Liderul protestatarilor unionişti, George Simion a declarat, duminică, după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018.

George Simion, liderul unioniştilor a afirmat după întâlnirea cu Ecaterina Andronescu că în zilele următoare vor avea o discuţie şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre solicitările protestatarilor.

El a arătat că s-a ajuns la un consens cu cei de la PSD privind înfiinţarea unuei instituţii care să gestioneze subiectul Republicii Moldova.

”Noi ne dorim foarte mult ca această structură să fie în subordinea primului-ministru, să fie un Oficiu pentru Republica Moldova”, a spus Simion, precizând că au propus de asemenea ca PSD să aibă un vicepreşedintele care să se ocupe strict de problema unirii cu Republica Moldova.

”Ne dorim, de asemenea, ca orice referire la momentul Marii Uniri să cuprindă şi Basarabia”, a mai spus George Simion.

El a afirmat că aşteaptă şi o confirmare privind o discuţie cu cei de la PNL, singurul partid cu care protestatarii spun că nu au avut un limbaj comun şi nu au stabilit când şi dacă se vor vedea, dar şi dacă îşi asumă propunerile lor.

”Până atunci o să rămânem în Piaţa Universităţii”, a precizat Simion, arătând că până în prezent sunt mulţumiţi de reacţia partidelor politice.

”Ne-am dori foarte mult să găsească consensul, şi să se întâlnească toate partidele la aceeaşi masă, pentru a găsi o strategie comună privind Republica Moldova” a declarat Simion.

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că a avut o discuţie deschisă, "în limba română", cu delegaţia de unionişti din Republica Moldova.

Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. ”Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a mai menţionat Ecaterina Andronescu.

Ea a subliniat că sunt ”foarte multe posibilităţi de a deschide aceste relaţii de colaborare, în sensul în care să lucreze pentru a contribui la aspiraţiile pe care moldovenii le au”.

”Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru”, a mai spus senatoarea PSD.

Unioniştii s-au întâlnit până acum cu PMP şi cu ALDE, ei având programate şi întâlniri cu USR şi cu PRU.

UPDATE 14:25 - Constantin (ALDE) după întâlnirea cu protestatarii : Demisia ministrului de Interne ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate, după incidentele de la proteste

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, duminică, după consultările cu delegaţia tinerilor protestatari unionişti, la sediul central al partidului, că o demisie a ministrului de Interne, după incidentele de la protestele de sâmbătă, este ”un gest de responsabilitate şi asumare”.

Daniel Constantin a afirmat că ALDE, ca partid care militează pentru drepturile cetăţenilor, condamnă ferm atitudinea pe care reprezentanţii Ministerului de Interne au avut-o la mitingul de sâmbătă.

”LIbertatea de exprimare nu trebuie atacată sub nicio formă. Cred că se putea găsi o cale a dialogului şi intervenţia putea fi evitată”, a afirmat Daniel Constantin.

Copreşedintele ALDE a adăugat că o demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate şi asumare, din partea ministrului de Interne. ”Domnul Tudorache a procedat greşit, după ce (..) a înţeles să plece din ţară când au avut loc inundaţii”, a mai declarat Constantin.

Liderul ALDE a menţionat că i-a asigurat pe protestatarii unionişti de sprijinul partidului pentru cauza lor. Daniel Constantin a arătat că protestatarii vor trimite un set de măsuri concrete, la ALDE, în zilele următoare.

”Vom încerca, prin dialog, să ne asumăm toate aceste măsuri”, a mai spus Daniel Constantin, precizând că partidele trebuie să se lupte pentru ca Republica Moldova să fie alături de România în Uniunea Europeană.

Întrebat dacă ALDE susţine o declaraţie în Parlament, Daniel Constantin a răspuns că aşteaptă setul de măsuri de la unionişti şi sunt deschişi la soluţii pentru ca ”naţiunea română să fie reunită, într-un fel sau altul, în conformitate cu tratatele internaţionale şi Constituţia României”.

La rândul lui, George Simion, liderul protestatarilor, a afirmat că a venit destul de sceptic la ALDE şi a arătat că partidul le-a transmis că îi respectă şi le doreşte să vină acasă.

”În viitoarea legislatură, sper ca parlamentarii ALDE să facă paşi concreţi privind apropierea Republicii Moldova de România. Unirea se poate face în doi ani, trei ani. Vrem accelerarea acestor paşi, în următoarea legislatură”, a mai spus Simion.

UPDATE 13:20 - Băsescu, la întâlnirea cu unioniştii, despre referendumul pentru Unire: Poate îngropa o idee, vezi Cameron în Marea Britanie

La începutul discuţiile dintre PMP şi ”Acţiunea 2012”, Ytaian Băsescu a cerut unioniştilor să renunţe să stea în corturi la Universitate, mai ales că nu au autorizaţie, liderul PMP precizând că intervenţia jandarmilor la marşul de sâmbătă nu a fost ilegală.

”Eu vă garantez că ,dacă până la finalul zilei ne întâlnim cu toate partidele, diseară, la ora 20.00, retragem toate corturile”, a răspuns George Simion.

Traian Băsescu a revenit asupra declaraţiilor privind intervenţia jandarmilor la mitingul de sâmbătă. "Este regretabilă intervenţia disproporţionată, dar nu ilegală, a jandarmilor, atât timp cât ei cereau respectarea unei autorizaţii", a spus Traian Basescu, liderul PMP afirmând că unioniştii trebuie să respecte legea.

Traian Băsescu a mai spus că, din punctul său de vedere, unirea României cu Republica Moldova va fi posibilă când va dori Parlamentul moldovean. ”Opţiunea mea va fi întotdeauna pentru o decizie parlamentară, care corespunde şii istoriei reale a construcţiei României Mari”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că sunt foarte importante alegerile prezidenţiale din luna octombrie, de la Chişinău.

”Este vital ca în fruntea statului să ajungă un pro-european şi un pro-unionist”, a mai spus Băsescu, arătând că în opinia sa, Maia Sandu este soluţia şi nu Marian Lupu, care nu ar avea nimic în comun cu unirea Republicii Moldova cu România.

Traian Băsescu a arătat că unioniştii au un suporter în PMP pentru ideile lor. ”După ce Curtea Constituţională a stabilit că limba oficială este limba română, poate pasul următor ar trebui să fie să se utilizeze leul românesc şi în Republica Moldova, ceea ce ar accelera procesele de integrare economică, înainte de declaraţiile politice care ar putea fi făcute în parlamentele celor două state”, a afirmat el.

Traian Băsescu a mai menţionat că, în opinia sa, declaraţia politică privind unirea, în Parlamentul României, ar trebui să fie făcută după alegeri, de către un parlament nou ales, care îşi poate asuma acest proiect politic.

George Simion, liderul unioniştilor a avut şi un schimb de replici mai dur cu preşedintele PMP, Traian Băsescu. ”Eu am venit aici la partid, cu flash-mobul, şi am spus că domnul preşedinte Băsescu este şmecher”, a spus Simion, arătând că a avut o ”exprimare pitorească”. ”Poţi să renunţi la ea?”, i-a răspuns Traian Băsescu, adăugând: ”Pot să fiu şi eu foarte pitoresc şi o să îţi pară rău de pitorescul meu”.

Traian Băsescu i-a dat un răspuns mai dur lui Simion şi referitor la referendumulul pentru unirea celor două state. ”Când se lansează un referendum, poţi să fii inspirat sau neinspirat. Un referendum îţi poate îngropa o idee, vezi Cameron în Marea Britanie”, a spus Traian Băsescu, dând şi exemplul referendumului din Ungaria, privind imigranţii, care a fost invalidat.

”Nu vă jucaţi cu referendumurile. Eu abia am trecut unul cu 51,6%, pe o chestiune foarte populară. Părarea mea este că trebuie lansat la momentul potrivit, iar cei care îl lansează şi stimulează trebuie să ştie exact care este momentul potrivit, pentru a fi un succes”, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că PMP susţine înfiinţarea unui minister al Reunificării, ca un semnal clar pentru toţi aliaţii şi adversarii României, acesta fiind şi un obiectiv al ”Acţiunii 2012”. ”Atâta timp cât un stat nu îşi anunţă obiectivele, nici nu le poate atinge”, a mai afirmai Traian Băsescu.

Traian Băsescu a atras atenţia că în deciziile sale, România trebuie să respecte Acordul de la Helsinki, din 1975, care la articolul 1 precizează că frontierele nu se pot modifica prin forţă, dar se pot modifica prin voinţă politică. ”Ar trebui să ajungem la momentul la care, ori printr-un referendum, în Republica Moldova şi în România, sau o decizie a Parlamentului de la Chişinău, să se ajungă la decizia unirii celor două ţări”, a mai afirmat Traian Băsescu. 

Ultimele două întâlniri sunt programte cu USR şi PRU de la ora 17, respectiv 18.

La ora 10, George Simion a mers şi la sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, însă liderii liberali nu erau prezenţi în sediu. PNL încă nu a anunţat o poziţie oficială privind negocierile cu unioniştii.

În aşteptarea rezultatului discuţiilor, unioniştii au reluat de dimineaţă manifestaţia prin care vor să-i determine pe politicienii români să-şi asume unirea Moldovei cu România ca proiect de ţară. Duminică dimineaţă, George Simion le-a cerut bucureştenilor să se alăture celor circa 100 de basarabeni care şi-au petrecut noaptea în corturile amplasate în Piaţa Universităţii şi a anunţat o nouă manifestaţie pentru ora 16.00.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.