Medicul Bárányi Ferenc a murit, vineri, la vârsta de 80 de ani. A fost deputat UDMR în perioada 1990-2000 şi ministru al Sănătăţii în anul 1998, în guvernul lui Radu Vasile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dr. Bárányi Ferenc s-a născut în Sânnicolau Mare, la 13 mai 1936. A activat în mai multe regiuni ale Banatului şi Moldovei ca medic specialist, iar ulterior a fost medic primar la Timişoara.  

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a adresat familiei un mesaj de condoleanţe familiei îndoliate în care elogiază activitatea lui Bárányi ca reprezentant al comunităţii maghiare din România.

”UDMR îşi aminteşte cu respect de activitatea de zeci de ani a dr. Bárányi Ferenc, de toate eforturile depuse în favoarea întregii comunităţi maghiare din Banat şi Transilvania. Bárányi Ferenc a fost un om deosebit, un coleg şi un politician de excepţie, dedicat comunităţii maghiare, pe care a reprezentat-o cu cinste şi loialitate în Parlamentul României. De-a lungul întregii sale activităţi, Bárányi Ferenc a fost un susţinător al valorilor democratice, a adus o contribuţie importantă la consolidarea relaţiilor de parteneriat şi bună colaborare cu reprezentanţii tuturor minorităţilor etnice din România”, a scris Kelemen Hunor în mesajul de condoleanţe.

Bárányi a fost primul membru al UDMR care a ocupat postul de ministru al Sănătăţii. El a demisionat din guvernul Radu Vasile ca urmare a unui scandal generat de o declaraţie a sa prin care a recunoscut că a semnat un angajament de informator al Securităţii, însă a susţinut că a fost forţat să o facă. Ca ministru al Sănătăţii, s-a opus constituirii de case de asigurări de sănătate separate pentru MApN, MAI şi SRI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.