Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a spus că o lege a graţierii poate fi adoptată în Parlament, dar este un subiect care trebuie analizat cu întreaga societate civilă. Iordache a fost avizat favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu 43 de voturi “pentru”, 16 “împotrivă” şi două abţineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei a spus, la audierea sa în comisiile parlamentare, că sunt peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale care vizează Codul penal şi Codul de procedură penală, iar acestea trebuie puse în acord cu Constituţia.

Florin Iordache a spus că Legea răspunderii magistraţilor este o lege pe care PSD şi-a asumat-o şi că vor fi începute discuţiile cu CSM şi cu asociaţiile profesionale pentru a adopta o lege pe un model european.

Iordache a mai spus că o lege a graţierii poate fi discutată şi adoptată în Parlament. "Nici eu şi nici colegii lui din PSD nu au discutat în campania electorală despre adoptarea unei legi a graţierii, dar consider că acesta este un subiect care trebuie discutat şi analizat cu întreaga societate civilă", a afirmat Iordache.

El a adăugat că va susţine reînfiinţarea Institutului de Criminologie desfiinţat în 2007 şi redistribuirea bugetului Justiţiei pentru a preveni risipa.

Iordache a mai spus că are în vedere “revitalizarea” articolul 132 din Constituţie, care prevede că “procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei” şi că “funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Ministrul propus la Justiţie a arătat că el susţine “o politică penală umanistă”, respectiv să fie egalitate de arme între acuzare şi apărare, să se întărească puterea judecătorului, care trebuie să fie independent de factorul politic, iar acesta “să împartă dreptarea aşa cum prevede legea”.

Florin Iordache a mai spus că un alt proiect al său ca ministru al Justiţiei va fi construirea de penitenciare.

El a arătat că pot fi găsite soluţii alternative, cum ar fi serviciile de probaţiune, pentru a se îmbunătăţi condiţiile din penitenciare, pentru că a construi doar două penitenciare nu rezolvă problema.

Un deputat a spus că Florin Iordache nu a răspuns la întrebările USR şi l-a făcut pe acesta “ministru autist”. 

După ce a primit avizul favorabil în comisiile parlamentare, Florin Iordache a precizat că ideea unei eventuale legi a graţierii sau a amnistiei nu a fost susţinută de PSD în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul lui de vedere, "este de bun augur".

"Adică nu ne putem ascunde că, dacă venim cu o astfel de lege, locul în care se poate discuta şi se poate amenda o astfel de lege este Parlamentul”, a precizat Iordache.

Întrebat la ce s-a referit când a vorbit de o “revigorare” a articolului 132 din Constituţie, referitor la Statutul procurorilor, Iordache a spus că doar a citat articolul.

“Eu am constatat personal că, în foarte multe cazuri, fie a fost un exces din partea unui anumit ministru, sau a fost o delăsare din partea unui alt ministru. Au fost nişte constatări personale”, a explicat Iordache.

Întrebat în ce condiţii ar cere revocarea unui procuror şef, Florin Iordache a spus că va face acest lucru “dacă sunt întrunite anumite condiţii legale”. Eu sunt primul care doresc respectarea Constituţiei, dar şi a legilor în vigoare”.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.