Curtea Constituţională se reuneşte miercuri, de la ora 11.00, pentru a dezbate sesizările făcute de CSM şi de Klaus Iohannis pe tema OUG care modifică legile penale, în care a fost invocat un conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern. Sesizările se referă în principal la forma în care a fost emisă OUG, şi nu la prevederile ei punctuale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două sesizări sunt diferite în natura lor faţă de cea trimisă vineri de Avocatul Poporului, care a atacat atât forma, cât şi fondul OUG 13.

Sesizările au fost făcute pe tema unui conflict între două puteri ale statului, Parlament şi Guvern, preşedintele şi CSM criticând faptul că Executivul a legiferat prin delegare în locul Parlamentului într-o speţă în care nu avea dreptul constituţional, motivând o "urgenţă" care nu se susţine legal.

Şedinţa de miercuri urmează să înceapă la ora 11.00.

La şedinţa de miercuri a fost invitat şi preşedintele Klaus Iohannis, ca autor al sesizării, deşi el nu are calitate procesuală. Administraţia Prezidenţială va fi reprezentantă de un jurist. Iohannis nu a confirmat prezenţa, iar pe programul oficial al şefului statului nu se află şi şedinţa CCR.

Conflictele de natură juridică pot fi soluţionate de Curte şi după ce acestea sunt rezolvate (în speţă, prin abrogarea OUG 13, aşa cum s-a întâmplat duminică), existând precedente, în care judecătorii au dezbătut pe fond sesizarea şi eu emis concluzii, cu toate că au notat că problema a fost între timp soluţionată.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, că sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului împotriva ordonanţei de urgenţă nr. 13 de modificare a codurilor penale, precum şi sezizările de conflict juridic constituţional între puterile statului ridicate de preşedintele Iohannis şi de CSM vor fi dezbătute săptămâna aceasta, miercuri sau joi, Curtea urmând să se pronunţe dacă acestea mai sunt admisibile având în vedere abrogarea OUG 13/2017.

Sesizarea Avocatului Poporului - care contestă pe fond dispoziţiile OUG 13, deja abrogată - ar putea fi însă respinsă ca inadmisibilă, având în vedere că actul normativ nu mai este în vigoare.

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Surse politice au declarat pentru News.ro că judecarea sesizării de neconstituţionalitate ar putea avea loc până pe 10 februarie.

Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, au trimis puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie.

Tot până pe 7 februarie au fost trimise puncte de vedere ale părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.

Guvernul a aprobat duminică ordonanţa de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Noul act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost înregistrat la Parlament pentru dezbatere tot duminică, zi în care a intrat şi în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.