Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă. Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Florin Iordache i-a criticat, la finalul dezbaterii legii 303/2004, pe reprezentanţii opoziţiei care au încercat să blocheze dezbaterea actului normativ, susţinând că modul în care s-au desfăşurat lucrările plenului nu a fost unul normal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Scandal în Parlament, care dezbate legea privind statutul magistraţilor în ciuda solicitărilor opoziţiei de amânare. Schimb de replici Cosette Chichirău-Şerban Nicolae: Hoţ/Nesimţită; Am poză că sunteţi şofer/Am poză în care faceţi sex anal

UPDATE 23:43 - Barna: O zi în care democraţia a fost strânsă de gât. Turcan: Acest abuz instituţional al PSD poate fi oprit

Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou miercuri, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, acuzând partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE şi UDMR, de abuz şi încălcarea regulilor democratice.

”După 13 ore de şedinţă de dezbateri, pentru că nu am găsit altă rimă, până la urmă nu a mai avut loc votul final şi putem să o considerăm o victorie. Este o victorie amară şi destul de mică, dar e o victorie importantă pentru mesajul pe care noi putem să-l transmitem cetăţenilor din stradă care au venit acum la gardul Parlamentului să-şi exprime nemulţumirea faţă de ce s-a întâmplat pe parcursul acestei zile în Camera Deputaţilor în care efectiv democraţia a fost strânsă de gât”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

El a explicat că nu poate să existe un regulament în nicio ţară democratică care să elimine dezbaterile din şedinţa Parlamentului.

”Acesta este un abuz şi este un abuz clar şi fprp niciun fel de dubiu. Ceea ce s-a întâmplat azi – să fie impusă o lege, să fie votată şi discutată într-o comisie artificial creată este un pas înapoi major pentru democraţie, iar ceea ce USR a reuşit să facă şi ceea ce opoziţia a făcut în această şedinţă parlamentară a arătat că nu e totul pierdut”, a conchis liderul USR.

La rândul său, liderul deptutaţilor PNL, Raluca Turcan a spus că cei de la PSD au fost dispuşi să calce totul în picioare - regulament, funcţionarea comisiilor permanente, avizele din partea comisiei de la Veneţia. 

”Sunt orbiţi şi urmează un singur interes - acela de a răspudne preocupărilor personale, de a salva securitatea lor individuală în justiţie. Sperăm ca ziua de astăzi să fie contracatată prin votul final. Cel mai probabil marţi va fi votul final pe aceste legi (...) Îmi doresc să dăm un semnal forţă că acest abuz instituţional al PSD poate fi oprit (...) Oamenii sunt deja în stradă şi resping acest comportament abuziv al PSD", a spus deputata PNL.

"Câştigătorul zilei de astăzi este UDMR-ul care a susţinut proiectul PSD şi în acelaşi timp a negociat pe legea bugetului foarte multe privilegii pentru UDMR. Votul celor două legi se leagă, pentru că la UDMR totul e pe bani, aşa cum ne-a obişnuit de 27 de ani încoace", a spus şi deputatul PNL Florin Roman. 

La rândul său, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a spus că dezbaterile asupra legii privind statutul magistraţilor ar fi trebuit să dureze 13 săptămâni, nu 13 ore.

"În loc de dezbatere a avut loc o evacuare rapidă a proiectului de lege din Camera  Deputaţilor. Toată lumea vrea să se spele pe mâini de acest proiect (...) Dar la fiecare spălare de mâini apa devine şi mai murdară. Pe fond este extrem de îngrijorător că preşedintele României a fost scos din numirea preşedintelui ÎCCJ (...) Sunt şi alte nereguli pe fond, le vom ataca la Curtea Constituţională. Într-adevăr vom face tot ce ţine de noi ca lucrurile să nu rămână aşa”, a spus Cătălin Predoiu.

UPDATE 23:27 - Iordache: Păcat că au degenerat lucrările azi şi de fapt nu a fost nicio dezbatere pentru că a fost mai mult un scandal

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, i-a criticat miercuri seară, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pe reprezentanţii opoziţiei care au încercat să blocheze dezbaterea actului normativ, susţinând că modul în care s-au desfăşurat lucrările plenului nu a fost unul normal.

”E păcat că au degenerat lucrările azi şi de fapt nu a fost nicio dezbatere pentru că a fost mai mult un scandal. Dacă în Parlament nu avem o dezbatere, dacă în Parlament nu putem modifica legile, atunci unde? Modul în care s-au desfăşurat lucrările în prima parte a şedinţei cred că nu a fost desfăurare normală. Cât timp avem nişte reguli, cât timp prin vot la începutul şedinţei s-au stabilit anumite proceduri, eu cred că vrem sau nu vrem trebuie să respectăm acele reguli. Dacă avem nişte reguli stabilite clar prin Regulament, cred şi puterea şi opoziţia trebuie să le respectăm”, a declarat Florin Iordache.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a ad

UPDATE 22:54 - Modificările legii privind statutul magistraţilor, adoptate pe articole de Camera Deputaţilor; votul final amânat din lipsă de cvorum

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

”Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

Iniţial, comisia specială privind legile justiţiei, a respins această propunere în favoarea unui amendament formulat de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit căruia statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că PSD va susţine în plenul Camerei Deputaţilor propunerea respinsă săptămâna trecută ca, în cazul săvârşii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligaţia de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.

”La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul - n. red.) se poate îndrepta, în propunerea noastră (se spune că - n. red.) statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR că statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă”, a declarat Florin Iordache.

Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a modificat miercuri prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la răspunderea magistraţilor, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit cărora statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Astfel, deşi are majoritatea în comisia specială, PSD şi-a respins propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, ”după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat de comisia specială săptămâna trecută, prevede că ”după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

În prezent, alineatul 7 al articoului 96 din legea 303/2004 privint statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că ”după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.