Ministrul Afacerilor Externe, Theodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall s-au întâlnit cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti ai statelor Uniunii Europene, ocazie cu care Birchall i-a asigurat pe diplomaţii prezenţi de disponibilitatea guvernului de la Bucureşti de a întreprinde măsurile necesare ridicării MCV şi ”angajamentul ferm” faţă de statul de drept şi lupta anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea a fost organizată sub forma unui dejun de lucru care a avut loc la ambasada Olandei, în numele preşedinţiei malteze a Uniunii Europene.

”În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, s-a referit la aspecte privind relaţia transatlantică, securitatea şi Strategia Globală a UE, Vecinătatea UE/Parteneriatul Estic, R. Moldova, Ucraina, relaţiile cu Federaţia Rusă, evoluţiile recente din Balcani, evoluţiile din Orientul Mijlociu, dimensiunea externă a migraţiei”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Teodor Meleşcanu a afirmat că Strategia Globală pentru Politică Externă şi Securitate a UE trebuie să evite procesele paralele cu rolul NATO şi a subliniat interesul strategic al României faţă de Parteneriatul Estic, îndeosebi în ce priveşte cooperarea cu Moldova.

”În ceea ce priveşte Balcanii de Vest, a arătat că prioritare pentru România sunt menţinerea stabilităţii şi securităţii, precum şi ancorarea definitivă a statelor din regiune în structurile europene, dar şi în cele euroatlantice (acolo unde există interes din partea statelor din regiune)”, precizează MAE.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a dat asigurări că guvernul român este angajat ferm în lupta împotriva corupţiei. ”În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exerciţiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei”, informează sursa citată.

Birchall a prezentat şi pregătirele pe care România le face în vederea exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

“Guvernul a confirmat de fiecare dată ataşamentul pro-european şi angajamentul nostru ferm de a contribui la consolidarea proiectului european, subliniind importanţa acordată unităţii, dimensiunii incluzive şi coeziunii, dar şi respectării depline a principiilor şi valorilor fundamentale ale UE. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil, iar provocările fără precedent cu care se confruntă aceasta necesită o capacitate sporită de a obţine rezultate concrete”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.