Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că “nu este normal” ca anumite teme de interes pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România să îi fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei, el spunând că l-a asigurat pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, că este “capabil” să înţeleagă şi atunci când i se vorbeşte “foarte direct”. După întâlnirea dintre Meleşcanu şi Klemm, Ambasada SUA a transmis că "preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul", precum şi cu publicul din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“A fost o discuţie care din punctul meu de vedere a pornit de la un punct foarte clar, şi anume că România este un stat suveran, un stat aliat al SUA şi un stat partener al SUA. Din punctul nostru de vedere, al guvernului actual, continuarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA este una dintre priorităţile pe care ni le-am asumat şi vom face tot ceea ce stă în puterile noastre pentru ca acest parteneriat să se dezvolte, să se extindă, fiind vorba de cel mai important partener pe care îl avem pe plan internaţional”, a afirmat Teodor Meleşcanu.

CITEȘTE ȘI Meleşcanu: L-am asigurat pe Hans Klemm că sunt capabil să înţeleg şi atunci când ni se vorbeşte foarte direct. Lucrurile trebuie comunicate instituţional

Ministrul a susţinut că “nu este normal” ca teme de interes pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România să îi fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei.

“Sigur că am făcut şi o referire la faptul că nu este normal ca, atunci când există anumite teme de interes pentru relaţiile noastre bilaterale, acestea să ne fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei. L-am asigurat pe domnul ambasador (Hans Klemm – n.r.) că sunt capabil să înţeleg şi atunci când ni se vorbeşte foarte direct şi sperăm ca pe viitor asemenea lucruri să nu se mai întâmple”, a completat Meleşcanu.

Acesta a mai spus că nu a discutat cu ambasadorul Hans Klemm teme concrete, fiind o discuţie de principiu.

“M-am referit şi la faptul că, atunci când există cu adevărat lucruri de comunicat, ele trebuie comunicate în mod instituţional cu MAE, cu ministerele de specialitate, şi nu prin intermediul presei. Nu am discutat nimic despre temele concrete, a fost o discuţie de principiu care cred că a lămurit foarte clar modul în care Guvernul nostru vede colaborarea cu SUA şi cu toate ambasadele care sunt prezente la Bucureşti”, a conchis Teodor Meleşcanu. 

Ministrul Teodor Meleşcanu l-a primit, vineri, pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

Conform unui comunicat MAE, cei doi oficiali s-au referit la relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi au menţionat importanţa dezvoltării acestuia, în continuare, pe toate palierele sale. În context, partea română a amintit angajamentul Guvernului României, reflectat prin Programul de Guvernare, pentru întărirea relaţiilor cu SUA.

”În cadrul discuţiilor, ministrul afacerilor externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, şi nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relaţiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor şi practicilor diplomatice”, mai precizează sursa citată.

Ambasada SUA, după criticile lui Meleşcanu: Preţuim dialogul continuu cu Guvernul, cu instituţiile şi cu publicul român

Ambasada SUA la Bucureşti a transmis, vineri, un mesaj, în urma comunicatului MAE privind întâlnirea dintre ministrul Teodor Meleşcanu şi ambasadorul Hans Klemm, pricizând că diplomatul l-a felicitat pe ministrul de Externe pentru numire şi că ambasada "preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul", precum şi cu publicul din România.

"Ambasada Statelor Unite la Bucureşti confirmă că ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit cu Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, mai devreme, în cursul acestei zile. Ambasadorul l-a felicitat pe ministru pentru numirea sa şi a subliniat angajamentul Statelor Unite faţă de consolidarea parteneriatului nostru strategic, parteneriat bazat pe valorile şi obiectivele comune ale promovării securităţii regionale, prosperităţii economice şi statului de drept", se arată în mesajul ambasadei.

Ambasada precizează că "preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul şi cu alte instituţii ale statului român, precum şi cu publicul din România, pe teme de interes comun".

Întrevederea şefului diplomaţiei române cu ambasadorul SUA a fost anunţată joi seara de MAE.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a spus, într-un interviu acordat joi agenţiei News.ro, comentând cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă vizând justiţia, că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. "Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei", afirmă diplomatul american.

În interviul acordat News.ro, ambasadorul Hans Klemm vorbeşte despre modificările legislative vizând justiţia anunţate de Guvernul Grindeanu, dar şi despre scandalul Sebastian  Ghiţă.

De asemenea, Hans Klemm vorbeşte despre modificări legislative vizând mediul de afaceri, spunând că Ambasada SUA aşteaptă să colaboreze cu noul guvern Grindeanu pentru a se asigura că schimbările legislative propuse, care ar putea afecta mediul de afaceri, sunt supuse unui atent şi transparent proces de consultare cu toate părţile interesate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.