Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, la solicitarea News.ro, la declaraţiile făcute de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova, pe care le consideră inadecvate şi care nu corespund realităţilor politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”MAE a luat notă de declaraţiile preşedintelui Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le consideră inadecvate şi care nu corespund realităţilor politice şi relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova”, a precizat MAE. 

În opinia MAE român, ”continuarea procesului de modernizare şi reformă, precum şi împlinirea aspiraţiilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova necesită acţiuni şi atitudini responsabile”.

”Consolidarea durabilă a relaţiilor cu Republica Moldova şi susţinerea fermă a efortului de apropiere de UE în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a României”, mai subliniază Ministrul Afacerilor Externe.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a arătat presei harta Moldovei istorice pe care i-a dăruit-o omologul său rus Vladimir Putin, spunând că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc, relatează Deschide.md.

Harta a fost întocmită în secolul al-XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812.

Dodon şi-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. „Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.

Igor Dodon a început luni o vizită de trei zile la Moscova, prima sa deplasare oficială în străinătate de la învestirea în funcţie. El a spus că ar vrea să anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE dacă Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare din 2018.

De asemenea, el a mai spus că intenţionează să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasitică care nu va fi în contradicţie cu alte acorduri semnate de Republica Moldova şi l-a rugat pe Putin să primească Republica Moldova în calitate de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.