Fostul ministru al Dialogului Social şi Consultării Publice, Violeta Alexandru, şi-a exprimat rezervele faţă de utilizarea ordonanţelor de urgenţă la şedinţa guvernului Cioloş din 18 mai 2016 când a fost adoptată OUG 18/2016 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, potrivit stenogramei care a fost dată publicităţii, duminică, printr-un memorandum adoptat de guvernul Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezentarea proiectului de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, a justificat urgenţa prin faptul că nu au fost transpuse în legislaţia penală decizii ale Curţii Constituţionale 

”De ce ordonanţă de urgenţă acum? Pentru că suntem la doi ani de când s-a adoptat acest Cod şi suntem dincolo de cele 45 de zile în care trebuia să punem în acord numeroase texte. La momentul iniţierii prezentei ordonanţe de urgenţă, avem un număr semnificativ de decizii ale Curţii prin care, cum am spus, au fost admise excepţii de neconstituţionalitate, care nu au fost urmate de intervenţii legislative şi această situaţie determină dificultăţi majore şi, îndrăznesc să spun, chiar sincope în activitatea organelor judiciare, care sunt în situaţia în care nu pot avea un Cod de procedură penală după care să judece, ci au un Cod împreună cu un teanc de decizii ale Curţii, pe care trebuie să le citească pentru a putea face aplicarea legii în această ţară”, argumenta Raluca Prună.

În plus, Raluca Prună spunea că parcursul legislativ în Parlament este prea lent faţă de necesitatea actualizării codurilor penale. ”Aş mai spune două cuvinte cu privire la faptul că ordonanţa preia texte care sunt la acest moment în dezbatere, în varietate, în Parlament, fie la Senat, fie la Cameră. Sunt trei proiecte de legi care sunt acolo discutate şi, în cele şase luni de mandat de când mi-am preluat acest mandat, nu am reuşit, din păcate, să avansăm foarte mult. Pentru acest motiv propun o ordonanţă de urgenţă, dar nu numai”, spunea Prună.

În schimb, Violeta Alexandru a spus că adoptarea acestei ordonanţe ar lipsi de credibilitate eforturile sale de a-şi convinge colegii de cabinet să nu abuzeze folosirea ordonanţelor de urgenţă.

”Faţă de pledoaria doamnei ministru, absolut justă şi pe nişte argumente de necontestat, simt nevoia, însă, să spun că acest lucru înseamnă că pentru toţi colegii din celelalte ministere este posibil a se veni cu proiecte de ordonanţă, întrucât tot ce facem în acest moment are caracter de urgenţă, adică, mi-e greu să mai pledez faţă de fiecare dintre colegii cărora le trimit, săptămânal, o serie de mesaje, cum că la ei nu ar trebui să se întâmple prin ordonanţă de urgenţă, pentru că nu e aşa de important, sau nu”, a spus Alexandru.

Primul-ministru Dacian Cioloş a afirmat că, în acest caz, procedura de adoptare prin OUG este necesară. ”În continuare, facem diferenţă între a trece prin ordonanţă de urgenţă orice proiect de lege doar pentru a-l putea afişa că e realizarea noastră, sau a trece prin ordonanţă de urgenţă modificări ale legislaţiei care, cu cât sunt făcute mai repede, cu atât beneficiul direct, imediat, e mai rapid”, a spus Cioloş.

Raluca Prună a fost sprijinită şi de ministrul de Interne, Petre Tobă. ”Şi noi susţinem nevoia unei ordonanţe de urgenţă, pentru că, în anumite domenii, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale a intervenit un blocaj în înfăptuirea actului de justiţie. Aş vrea, totuşi, să subliniez - şi am discutat cu doamna ministru - având în vedere faptul că, pe lângă foarte buna colaborare existentă între ministerele noastre, faptul că mai mult de 95 la sută din urmărirea penală se efectuează de către Poliţie, de către subordonaţii Ministerului Afacerilor Interne, apreciem ca în viitor ar fi util ca Ministerul Afacerilor Interne să fie avizator vizavi de toate aceste modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală şi, inclusiv, faptul că au mai rămas aspecte care trebuie clarificate.”, a spus Tobă.

Mulţumesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.