Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi seară, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, unde a depus un autodenunţ în care a susţinut că a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat, că a convenit, în 2012, alături de mai mulţi demnitari, că "doamna Kovesi are un rol important în societate şi că o astfel de chestiune îi va afecta cariera". El a spus că a ales să se autodenunţe la Parchetul instanţei supreme "pentru că nu ştiu de ce sunt în stare cei de la DNA să le facă acelor oameni".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o credinţă a mea că totuşi nu puteam avea o instituţie şi nişte oameni în afara legii şi în afara statului român şi cred că e de datoria procurorului general şi a unui procuror de la Parchetul General ca atunci când apar astfel de elemente şi când cetăţenii vin şi spun «uitaţi, domnule ce se întâmplă cu DNA» să avem această instituţie, acest parchet, şi să avem în această ţară credinţa că procurorul general al României chiar este procurorul general al României şi că are puterile pe care i le conferă legea şi cetăţenii", a spus Sebastian Ghiţă, după ce a depus autodenunţul la Parchetul instanţei supreme.

Întrebat în ce calitate a ajutat, în 2012, la preuspusa falsificare a raportului privind teza de doctorat a Laurei Kovesi, Ghiţă a răspuns că în calitate de cetăţean.

"Eu am calitate de cetăţean ca şi dumneavoastră şi v-am spus ce mi s-a întâmplat mie. În anul 2012 am ajutat la elaborarea acelui document al Comisiei tehnice de expertiză a lucrării doamnei Kovesi. Documentul este măsluit, elaborat de alţii, nu de către cine trebuie, elaborat de unii şi semnat de alţii, spuneţi-i cum doriţi. În mod evident cei ce am făcut aceste lucruri am convenit să acoperim acest plagiat al doamnei Kovesi. Pentru că ni s-a părut că la acel moment doamna Kovesi are un rol important în societate şi că o astfel de chestiune îi va afecta cariera", a spus deputatul.

El a precizat că persoanele alături de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legătură cu Ministerul Educaţiei.

"În mod evident, există persoane din statul român, demnitari, care împreună cu mine au făcut aceste lucruri şi care în mod evident au avut legătură cu Ministerul Educaţiei şi cu acea Comisie. Pentru că nu ştiu de ce sunt în stare cei de la DNA să le facă acelor oameni am mers la procurorii de la Parchetul General şi haideţi să-i lăsăm pe ei să conducă această anchetă", a mai spus Ghiţă.

Întrebat ce ştia Laura Kovesi despre acest fals, Ghiţă a răspuns: "Întrebaţi-o pe dânsa, dar în mod evident a fost în favoarea dânsei ceea ce s-a întâmplat. Lucrasem cu acele persoane înainte şi eram în relaţii bune la acel moment. Noi toţi am avut iniţiativa acestei măsluiri".

În autodenunţul său, adresat procurorului general, Sebastian Ghiţă susţine că are dovezi că nu s-a întrunit niciodată Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

"În cursul anului 2012, am participat în mod direct la redactarea în fals, fără respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiză întocmit de Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Deţin date şi dovezi care demonstrează că această comisie nu s-a întâlnit niciodată, iar redactarea în fals a raportului s-a făcut cu implicarea unor înalţi demnitari ai statului şi cu ştiinţa Laurei Codruţa Kovesi. Declar că voi pune la dispoziţia procurorului desemnat de către dumneavoastră toate datele, documentele şi informaţiile care să ateste modul în care s-a acţionat pentru ascunderea adevărului privind plagiatul din cadrul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a scris Sebastian Ghiţă în autodenunţ

Înainte de a intra în sediul Parchetului pentru a depune autodenunţul, Ghiţă a mai spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost ”scris în Guvernul României”.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2002, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi. Actualul procuror şef al DNA şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

În decembrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii i-a apărat reputaţia fostului procuror general Codruţa Kovesi, acuzat că şi-ar fi plagiat teza de doctorat, decizia CSM venind după ce experţii Consiliului Naţional de Etică, cu unanimitate de voturi, şi Ministerul Educaţiei au hotărât că magistratul nu a plagiat.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, prin Raportul final nr. 940/05.09.2012, a conchis că Laura Kovesi a obţinut titlul de doctor în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2011.

"Analizând sesizarea nr. 606 din data de 25.05.2012 precum şi informaţiile, datele, documentele şi probele materiale, CNECSDTI constată respectarea tuturor normelor de bună conduită în activitatea de cercetare ştiinţifică. Drept urmare, apreciază ca fiind neîntemeiată calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», susţinută de către doamna Laura Codruţa Kövesi, în decembrie 2011, indicate în sesizare. CNECSDTI constată îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat şi apreciază că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice a fost obţinut de doamna Laura Codruţa Kövesi în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2011”, a arătat Consiliul Naţional de Etică.

Prin Hotărârea nr. 941/05.09.2012, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a aprobat Raportul final nr. 940/05.09.2012", mai indică CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.