Grupul de lucru care analizează dacă se menţine sau se anulează suspendarea articolului privind diminuarea perioadei de detenţie pentru deţinuţii care scriu lucrări cu caracter ştiinţific în timpul executării pedepsei propune ca deţinuţii să suporte costurile evaluării cărţilor, care pot ajunge până la 2.400 de euro, a declarat, luni, la Europa FM, ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Ea s-a întrebat în ce măsură va avea aceşti bani "cineva care e în penitenciar şi care altfel nu îşi poate cumpara un săpun de 10 lei, ca să se spele".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă care suspendă până la 1 septembrie 2016 articolul privind diminuarea perioadei de detenţie pentru deţinuţii care scriu lucrări cu caracter ştiinţific în timpul executării pedepsei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, că grupul de lucru în acest caz a propus ca persoana condamnată să suporte onorariile experţilor care evaluează în ce măsură lucrarea are caracter ştiinţific.

Ea a spus că această evaluare ar putea fi făcută de către experţi de la Ministerul Educaţiei, iar la acest moment aşteaptă ca ministerul să precizeze care sunt taxele percepute de aceşti experţi.

"Am constatat că avem o situaţie scăpată de sub control complet, iar în 3 februarie Guvernul a propus suspendarea acestei prevederi până la 1 septembrie, timp în care trebuie să evaluam în ce măsură putem asigura un control mai riguros al caracterului ştiinţific. (...) Ni s-a spus de către colegul de la Ministerul Educaţiei că se poate asigura verificarea caracterului ştiinţific de către experţi ai ministerului. Am făcut un grup de lucru, s-a lucrat mult, şi acum suntem în situaţia în care acest grup propune ca aceste costuri, de verificare a caracterului ştiinţific de către experţi, să fie suportate de către persoana condamnată (...) Nu am încă nivelul acestor taxe. (...) Dacă decidem că în penitenciar se poate face cercetare ştiinţifică, vom folosi aceşti experţi. Aştept de la Ministerul Educaţiei să îmi spună nivelul de onorarii", a declarat Raluca Prună.

Ea a spus că aceste costuri se ridică, "în linii mari", între 1.500 şi 2.400 de euro pentru fiecare lucrare.

"Eu acum voi analiza pentru că mă întreb în ce măsura cineva care este în penitenciar şi care altfel nu îşi poate cumpara un săpun să se spele va avea cei 1.500 de euro. În fine, alte cifre sunt de 2 euro pagina de expert, deci 6 euro pe pagină, fiind trei experţi. De unde va avea cineva care nu are 10 lei să îşi cumpere un săpun bani pentru a-şi valida caracterul ştiinţific? Analizăm", a mai afirmat Prună.

Ministrul Justiţiei a mai spus că până la sfârşitul lunii iunie Guvernul va trebui să decidă dacă se prelungeşte suspendarea acestui articol, dacă se anulează sau dacă articolul va fi abrogat: "Un lucru este cert: până la sfârşitul lunii iunie, Guvernul va trebui să ia o poziţie - va trebui să spună dacă prelungim suspendarea, o anulăm sau abrogăm articolul. În curând, deci, va exista poziţia Ministerului Justiţiei, în urma consultării tututor factorilor implicaţi".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.