Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va analiza până în 27 ianuarie solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi graţierea unor pedepse, acestea fiind trimise pentru analiză tuturor instanţelor şi parchetelor, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, care urmează să trimită punctele de vedere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de OUG pentru graţierea unor pedepse au fost transmise de Ministerul Justiţiei, miercuri, la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizare.

"Proiectele actelor normative menţionate au fost comunicate pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 25 ianuarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării”, a anunţat joi CSM.

Proiectele de acte normative au fost supuse, miercuri, analizei direcţiei de specialitate, sub coordonarea Comisiei nr. 1 “Legislaţie şi cooperare interinstituţională“ din cadrul CSM.

Răspunsurile de la instanţe, parchete şi asociaţiile magistraţilor şi punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din CSM vor fi analizate în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr. 1 „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului, data dezbaterii urmând să fie stabilită în scurt timp, a precizat sursa citată.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate. 

Preşedintele Klaus Iohannis a spus miercuri, la începutul şedinţei de Guvern pe care a prezidat-o, că premierul Sorin Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

Oficiali din sistemul judiciar şi asociaţii profesionale ale magistraţilor au spus că Ministerul Justiţiei a vrut să promoveze acte de clemenţă cum ar fi graţierea şi să aducă modificări codurilor penale în mod netransparent şi fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii.

În replica, Ministerul Justiţiei a arătat că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penal şi de procedură penală nu au fost programate pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi a respins afirmaţiile că procesul legislativ ar fi lipsit de transparenţă, arătând că actele normative au fost trimise instituţiilor care trebuie să le avizeze sau să transmită un punct de vedere legat de acestea, miercuri au fost puse în dezbatere publică şi se aşteaptă exprimarea unor poziţii constructive şi echilibrate în cazul acestora.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu au fost discutate nici cu instanţele, nici cu asociaţiile magistraţilor, iar miercuri dimineaţă au fost trimise pe email cele două proiecte, fiind cerut un punct de vedere până în 23 ianuarie. Cristina Tarcea a spus că "mult mai sănătos” ar fi ca cele două proiecte să ajungă în Parlament printr-un proiect de lege.

"Am trimis deja materialul, spre studiu, Direcţiei legislaţie, să vedem care va fi impactul dispoziţiilor. Este un aviz consultativ al CSM-ului. CSM-ul fiind alcătuit totuşi din jurişti, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate", a precizat Tarcea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.