Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi, întrebat despre o intenţie a Guvernului de comasare a DNA cu DIICOT, că nu se impune o astfel de măsură de desfiinţeze prin contopire a celor două structuri de elită ale Ministerului Public, care se pare că deranjează multă lume pentru că îşi fac datoria. Lazăr a precizat că ar fi o eroare fundamentală dacă ar fi un astfel de proiect de act normativ, pentru că ar arăta că există o altă strategie, inversă decât cea de combatere a criminalităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Strategia de politică penală trebuie să fie raţională şi nu discreţionară. Cine doreşte să facă ceva că organele judiciare să funcţioneze mai bine trebuie să ne consulte pe noi care ne ocupăm cu acesta chestiune. După cum am văzut, din păcate, sunt consultaţi infractorii (cu referire la consultarea publică organizată de Ministerul Justiţiei privind graţierea şi modificarea codurilor penale, n.r.).  Şi dacă sunt consultaţi infractorii, cred că cei care au astfel de iniţiative nu au o bună imagine a ceea ce trebuie făcut. Eu aştept cu foarte mult interes să văd ce fel de proiect de act normativ poate să iasă. Ar fi o eroare fundamentală din partea cuiva şi cred că aici n-ar mai fi vorba de o inabilitate, ci chiar de o altă strategie dar care să nu fie de combatere a criminalităţii, ci, probabil, o strategie inversă”, a spus Augustin Lazăr, referitor la o eventuală comasare a DNA cu DIICOT.

Procurorul general a precizat că în niciun caz nu este necesară o astfel de contopire sau o altă măsură despre care s-ar discuta, "să se desfiinţeze prin contopire două structuri de elită ale ministerului public care se pare că deranjează multă lume, de vreme ce îşi fac datoria”.

Euractiv a scris că, potrivit unor surse, Guvernul Grindeanu ar urma să desfiinţeze DNA şi DIICOT prin contopire într-o singură instituţie, care să aibă prerogative în materie de anticorupţie şi antiterorism şi să fie condusă de Oana Schmidt-Hăineală, numită recent secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Oana Schmidt-Hăineală ar fi una dintre persoanele care au lucrat la ordonanţa privind modificările codurilor penale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.