Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului pe 2016 al DNA, că a vorbi despre eradicarea corupţiei i se pare o utopie, fiind mai importantă prevenirea decât combaterea acestui fenomen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din punctul meu de vedere, o prezenţă la un nivel atât de înalt, mă refer la prezenţa preşedintelui României, la prezenţa preşedintelui CSM, a procurorului general, nu face altceva decât să sublinieze importanţa efortului comun în care este angrenată societatea română în combaterea corupţiei, fenomen, din păcate, cvasiinerent într-o societate în tranziţie, tranziţie care, cel puţin pentru mine, pare că nu se mai sfârşeşte", a spus Cristina Tarcea la prezentarea bilanţului DNA.

Şefa instanţei supreme a adăugat că DNA trebuie să rămână pilonul central al luptei anticorupţie.

"Nu pot să nu constat că DNA este o structură deopotrivă criticată de unii, apreciată de alţii, şi detestată de alţii, elogiată de alţii.... Trebuie să fim conştienţi de faptul că, la momentul actual, DNA reprezintă pilonul central în lupta împotriva corupţiei şi trebuie să rămână aşa atâta timp cât fenomenul corupţiei va fi diminuata", a mai spus Tarcea.

Preşedintele ICCJ a subliniat că prevenirea corupţiei este mai importantă chiar decât combaterea ei.

"A vorbi despre eradicarea corupţiei mi se pare o adevărată utopie. Cifrele şi rezultatele DNA vorbesc de la sine. Mă bucur că aceeaşi idee am găsit-o subliniată în intervenţia preşedintelui României... Este extrem de importantă lupta împotriva corupţiei, dar mie mi se pare mult mai importantă prevenirea corupţiei. Şi eu cred că este momentul, că trebuie să acordăm mult mai multă importanţă măsurilor de prevenire a corupţiei", a declarat Cristina Tarcea.

Ea a mai spus că familia, şcoala şi societatea reprezintă partenerul cel mai important al DNA.

"Eu cred că atunci când vorbim de corupţie trebuie să vorbim despre atribuţiile de sancţionare a faptelor de corupţie, dar şi de partenerul cel mai important al DNA, acele structuri investite de societate cu activităţi de prevenire a corupţiei: familia, şcoală şi societatea. Prin educaţie, impostura, nonvaloarea, oportunismul şi carierismul pe care, din păcate, le întâlnim la tot pasul şi care, din păcate, generează corupţie, pot fi stăvilite... Important este faptul că întreaga societate conştientizează acest pericol al corupţiei şi că se implică pentru o viaţă mai curată. Asta ne dorim cu toţii", a încheiat şefa instanţei supreme.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA pe 2016, că peste 870 de persoane, între care un europarlamentar, şapte deputaţi, un senator, un ministru, cinci preşedinţi de consilii judeţene şi 28 primari, trimise în judecată de DNA, au fost condamnate definitiv.

Kovesi a precizat că procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 10 la sută din totalul celor trimişi în judecată, ea adăugând că DNA este preocupată în continuare de creşterea standardelor de calitate.

În 2016, potrivit procurorului-şef al DNA, au fost trimişi în judecată 1.270 de inculpaţi, peste un sfert dintre ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro. Printre cei 1270 de inculpaţi se numără: trei miniştri, şase senatori, 11 deputaţi, 47 de primari, 16 magistraţi şi 21 de directori de companii naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.