Ministerul Public a propus, joi, transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei în vederea amenajării unor noi locuri de detenţie, ca soluţie la problema supraaglomerării din închisori şi ca alternativă la proiectul de graţiere elaborat de Guvern. O astfel de iniţiativă a existat şi în toamna anului trecut, dar ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, a spus, la vremea respectivă, că transformarea în penitenciare a cazărmilor puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale poate fi mai scumpă decât extinderea spaţiilor de detenţie deja existente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Public avertizează asupra consecinţelor adoptării proiectelor de ordonanţă privind modificarea Codului penal, Codului de precedură penală şi graţierea unor pedepse şi propune - ca soluţie la problema supraaglomerării penitenciarelor - transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei în vederea amenajării ca locuri de detenţie", transmit reprezentanţii Parchetului instanţei supreme, într-un mesaj pe Facebook.

O astfel de propunere a existat şi în toamna anului trecut, dar ministrul de atunci al Justiţiei, Raluca Prună, a spus că transformarea în penitenciare a cazărmilor puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale poate fi mai scumpă decât extinderea spaţiilor de detenţie deja existente, precizând că un astfel de transfer de imobile s-a petrecut în 2009 şi de atunci Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu face decât să le păzească.

"Această chestiune, cu donarea de cazărmi, vine inclusiv din spaţiul politic - a fost o sugestie a PNL-ului să facem asta. Numai că şi aici e ca atunci când îţi cumperi o casă veche, trebuie să vezi dacă nu cumva, ca să o refaci pentru nevoile tale este mai scump decât să faci o casă nouă. Soluţia cu cazărmile militare nu e întotdeauna cea mai facilă, au existat astfel de transferuri în anul 2009, nu s-a întâmplat nimic din 2009 până în zilele noastre, decât că ANP-ul păzeşte acele cazărmi, nu sunt multe, sunt câteva, ca să nu fie devalizate şi ca să nu se fure totul dinăuntru", a spus Raluca Prună, în 11 septembrie 2016, la Digi 24.

Ea a precizat că poate fi mai costistor să transformi o unitate militară în penitenciar, decât să extinzi spaţiile de detenţie deja existente.

Precizările ministrului Justiţiei au venit după ce, în 8 septembrie, directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pune la dispoziţia ANP zece terenuri cu imobile pentru construirea de noi penitenciare, spaţiile urmând să fie evaluate de specialişti.

"Sunt 14 imobile, unele terenuri fără clădiri, altele cu clădiri preluate de la diferite ministere: ale Administraţiei şi Internelor, ale MApN, toate depind de alocaţiile bugetare în sensul construirii pe acele terenuri de noi spaţii de detenţie. Avem pe masa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor o nouă ofertă din partea MApN privind astfel de spaţii, cu 10 imobile, şi am dispus specialiştilor şi directorilor de penitenciare ca, în funcţie de zonă, să le evalueze şi, dacă astfel de spaţii se pretează pentru construirea de penitenciare şi pe ce costuri. MApN nu ne-a dat detalii despre aceste spaţii. După ce vom merge la faţa locului voi da detalii", a spus Marius Vulpe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.