Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că legile permisive şi banii infractorilor permit devalizarea în domeniul mediului şi fondului forestier, iar de ani de zile sunt defrişări masive, pescuit ilegal în Marea Neagră şi transport de deşeuri. Lazăr a precizat că sfera criminalităţii nedescoperite este mult mai mare decât cea sancţionată, de aceea este nevoie de o nouă strategie pentru „justiţia verde” şi de complete specializate pentru soluţionarea acestor infracţiuni, arătând că la PICCJ ar putea fi reînfiinţat Biroul de criminologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am spus deja că este o prioritate a mea protejarea mediului, lezat în ultima perioadă. Am apelat la forul ştiinţific cel mai înalt din România şi am pus practicienii şi teoreticienii să dacă o analiză a protecţiei mediului în ultimii cinci ani şi să vadă ce instrumente juridice s-au folosit, care s-au pus în aplicare şi ce instrumente putem folosi în continuare. Corupţia şi protecţia mediului înconjurător au o legătură directă”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Augustin Lazăr, la conferinţa cu tema “Apărarea mediului şi a fondului forestier prin dreptul penal”.

Lazăr a subliniat că procurorii vor aplica legea, iar cei ce nu o respecta, „vor primi rigorile legii”. El a adăugat că, potrivit ultimelor evaluări, criminalitatea la nivelul mediului este pe locul patru la nivel mondial.

Procurorul general a arătat că un raport al Interpol, din iunie 2016, arată că cifra infracţiunilor împotriva mediului este de 258 de miliarde de dolari, iar printre cauze sunt şi legile permisive.

Lazăr a subliniat că „infractorii au bani” şi se folosesc de această situaţie pentru a devaliza mediul, astfel că, de câţiva ani, ne confruntăm cu defrişări masive, pescuit ilegal în Marea Neagra şi transporturi de deşeuri.

Procurorul general al României a mai spus că este de necontestat faptul că sfera criminalităţii nedescoperite este mult mai mare decât cea descoperită şi sancţionată, de aceea este nevoie de o nouă strategie pentru justiţia verde. Lazăr a adăugat că este nevoie de crearea unor complete specializate pentru soluţionarea acestui gen de infracţiuni, de aranjarea legislaţiei în domeniu şi de emiterea unui Cod verde.

„Este absolut necesară specializarea magistraţilor şi a ofiţerilor de poliţie judiciară (…), organizarea unei baze de date cu jurisprudenţa în materie, reînfiinţarea unor structuri de cercetare ştiinţifică şi criminologice”, a precizat Lazăr.

Procurorul general al mai spus că la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţier şi Justiţie ar urma să fie reînfiinţat Biroul de criminologie, arătând că vor fi cercetate infracţiuni de mediu, dosare istorice, de corupţie, de evaziune fiscală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.