În cazul în care Guvernul ar adopta o ordonanţă de urgenţă vizând amnistia şi graţierea, care ar dezincrimina abuzul în serviciu, infracţiune care face obiectul a circa 30 la sută din dosarele DNA, inculpaţii ar rămâne cu banii în buzunar, a declarat, marţi, la Digi 24, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, precizând că ministrul Justiţiei a promis că nu va promova un astfel de act normativ fără a consulta Consiliul Superior al Magistraturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O ordonanţă de urgenţă care vizează amnistia, graţierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie să aibă un aviz şi din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM şi-au exprimat intenţia, în proiectul lor, de a avea un rol activ în ceea ce priveşte modificarea legilor care afectează justiţia şi cu care justiţia lucrează. Deci mă aştept ca ministrul Justiţiei, înainte de a promova un astfel de act să îl dea spre consultare. Este foarte ciudat să avem pe ordinea de zi, dacă această informaţie este adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului şi care poate afecta grav sistemul judiciar", a spus Laura Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a comentat astfel o informaţie publicată de Hotnews.ro, potrivit căreia pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri s-ar afla o ordonanţă de urgenţă care ar viza amnistia şi graţierea.

Actul normativ ar urmări modificări importante în legislaţia penală în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului, potrivit sursei citate.

"Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura opreşte numeroase anchete şi procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate", scrie Hotnews.ro.

Laura Kovesi a precizat că ministrul Justiţiei a promis să consulte sistemul judiciar înainte de a promova orice măsură care l-ar afecta.

"La discuţia pe care am avut-o cu ministrul Justiţiei, alături de procurorul general şi de procurorul-şef al DIICOT acesta a promis şi a spus şi în spaţiul public că nu va face nicio modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a se consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii", a spus Kovesi, la Digi 24.

Procurorul-şef al DNA a precizat că 30 la sută din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu.

"Pot să vă zic că 30 la sută din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu. Deci din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are în lucru, peste 2.200 de dosare au ca obiect investigarea cazurilor de abuz în serviciu. Să presupunem că această informaţie este adevărată, şi ar urma o amnistiere, o dezincriminare a faptelor. Inculpaţii nu mai execută pedepse şi rămân cu banii în buzunar. Este genul de decizie care face nedreptate societăţii, prin aceea că nu mai poate recupera prejudiciile. Toate dosarele în care avem trimişi în judecată pentru aceste infracţiuni vor fi încetate, se vor dispune achitări, dacă este amnsitie sau dezincriminare, dosarele care sunt în investigare la DNA şi la celelalte structuri de parchet, pentru că nu doar DNA investighează abuzul în serviciu sau neglijenţa în serviciu, toate aceste dosare vor fi închise, dar efectul cel mai grav care afectează societatea este acela că toate prejudiciile cauzate statului vor rămâne nerecuperate", a adăugat Laura Kovesi.

Ea a mai spus că, de când conduce DNA, instituţia a indisponiblizat bunuri de 1,5 miliarde de euro.

"DNA a indisponibilizat şi a dispus măsuri asigurătorii pe bunuri şi valori de 1,5 miliarde, care sunt banii statului, banii pe care statul trebuie să îi recupereze. În situaţia în care o astfel de lege va intra în vigoare, fie şi pentru o zi, chiar şi pentru câteva ore, ea îşi produce efectele din perspectiva legii penale mai favorabile şi toate aceste consecinţe se vor produce", a arătat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai spus că 2016 a fost un an greu, cu multe atacuri la adresa DNA, dar chiar şi în aceste condiţii instituţia a dipus măsuri asigurătorii de peste 640 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mult decăt în anul precedent.

"Avem foarte multe măsuri asiguratorii - peste 640 milioane de euro, cu 40 la sută mai mult decât în 2015. Dacă vor exista hotărâri de condamnare, aceasta va fi contribuţia DNA la bugetul de stat", a precizat Kovesi.

Ea a mai spus că există mituri că dosarele sunt subţiri, dar anul trecut nu a fost înregistrată nicio restituire definitivă de dosar.

Procurorul-şef al DNA a adăugat că proporţia achitărilor este constantă în ultimii ani, situându-se la cota de circa 10 la sută.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, precizând că în cursul zilei va avea o discuţie pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu "eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei".

Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la sută, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.