Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, patru şefi de poliţie din judeţul Bihor şi un consilier superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost trimişi în judecată de DNA Oradea, ei fiind acuzaţi că au primit bani şi alte bunuri de la diverse persoane pentru a le ajuta în diferite cauze, între care protejarea activităţii infracţionale, soluţionarea favorabilă a unor dosare sau obţinerea anumitor documente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Liviu Popa, chestor de poliţie, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată) şi fals în declaraţii în formă continuată. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, Remus Daniel Indrei, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Poliţiei municipiului Beiuş, pentru 5 infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată); Dorin Ioan Vesa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, pentru luare de mită (3 fapte) şi instigare la luare de mită în formă continuată; Gheorghe Bat, agent şef principal, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Pietroasa, pentru luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată; Raul Ovidiu Raj Rotar, agent şef principal de poliţie, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Cărpinet, pentru complicitate la luare de mită (2 fapte) şi dare de mită în formă continuată, şi  Minodora Ioana Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru luare de mită.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui Nicolae Dan Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută; a lui Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roşia, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută şi dare de mită; a lui Ovidiu Daniel Galea, judecător la Tribunalul Bihor, pentru fals în declaraţii în formă continuată, şi a lui Eugen Vasile Balint, pentru mărturie mincinoasă.

În perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi Remus Daniel Indrei au protejat activitatea infracţională a unei persoane (martor în cauză) şi nu şi-au îndeplinit, potrivit legii, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţiile de conducere deţinute constând, printre altele, în conducerea şi coordonarea poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor - Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi a celor de la Poliţia Beiuş.

”Concret, inculpaţii Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu constituie noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod”, arată DNA.

În schimbul acestor servicii, chestorul de poliţie Liviu Popa şi comisarul şef Remus Daniel Indrei au pretins de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei.

Ulterior, cei doi şefi de poliţie au primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei Beiuş.

Anchetatorii mai arată că, în vara anului 2012, Liviu Popa a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale.

De asemenea, în luna iulie a anului 2015, Remus Daniel Indrei, în calitate de şef al Poliţiei Beiuş, a pretins, prin intermediul şefului postului de poliţie Cărpinet, Raul Ovidiu Raj Rotar, de la cinci persoane două tone şi 11 metri cubi de piatră ornamentală pentru pavarea curţii locuinţei ginerelui său, inculpatul Eugen Vasile Balint.

”Audiat în prezenta cauză, acesta din urmă a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu neimplicarea socrului său în achiziţionarea bunurilor respective şi în legătură cu achitarea preţului către persoanele care au furnizat piatra ornamentală. Pentru foloasele respective, inculpaţii Indrei Remus Daniel şi Rotar Raul Ovidiu Raj nu au luat măsurile prevăzute de lege în ceea ce priveşte activitatea ilicită de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective”, precizează procurorii anticorupţie.

În cursul anului 2015, Remus Daniel Indrei, având în subordine directă Posturile de Poliţie Cărpinet şi Pietroasa, a pretins şi primit diferite foloase necuvenite de la agenţii Raul Ovidiu Raj Rotar şi Gheorghe Bat ”în legătură cu atribuţiile de serviciu, ce decurgeau din funcţia de conducere deţinută de ofiţer”. 

Totoată, în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul şef Remus Daniel Indrei a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul agentului şef principal Gheorghe Bat, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, urma să protejeze activitatea infracţională a omului de afaceri.

”În perioada 2009 - iulie 2015, inculpatul Bat Gheorghe, în calitate de şef al Postului de Poliţie Cărpinet, a pretins şi primit de la mai multe persoane foloase necuvenite (produse electrocasnice, materiale de construcţii, etc.). În schimbul acestora, şeful de post, prin neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu, a protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane şi a promis că va interveni în favoarea altora că-i va ajuta să obţină diverse documente(certificat ADR, preschimbarea permisului de conducere)”, potrivit DNA.

Procurorii mai arată că, în perioada 2012-2015, comisarul şef Dorin Ioan Vesa, în calitate de şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, a pretins şi primit, de la inculpaţii Nicolae Dan Bodea şi Ioan Florian Simea, viceprimari ai comunelor Remetea şi Roşia, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora poliţistul a protejat, în mod continuu, activitatea infracţională a celor doi, care administrau în fapt şi societăţi comerciale.

Conform DNA, în iunie 2015, Minodora Ioana Pătroc, în calitate de consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor - Serviciul Avize, Acorduri, Autorizaţii, a pretins şi primit, prin intermediul agentului şef principal Raul Ovidiu Raj Rotar, de la patru persoane cantitatea de 22 metri pătraţi de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o la construirea unei locuinţe personale.

”În schimbul foloaselor pretinse şi primite, inculpata, având atribuţii directe în legătură cu eliberarea avizului şi acordului de mediu, a susţinut demersurile persoanelor respective pentru obţinerea avizului de mediu şi a acordului de mediu, proceduri premergătoare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru activitatea de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale”, arată anchetatori.

În perioada martie 2015 – iulie 2016, Liviu Popa, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, având calitatea de ordonator de credite, în baza unei înţelegeri tacite şi ilicite dintre acesta şi administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză), a primit diferite foloase necuvenite de la acesta din urmă, constând în reparaţii efectuate la autoturismele ce aparţineau ofiţerului de poliţie, membrilor familiei sale ori unor apropiaţi de-ai săi, în valoare totală de 8.676,4 lei.

”În schimb, inculpatul a acceptat ca toate reparaţiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor să fie efectuate la service-ul martorului”, precizează DNA.

De asemenea, între anii 2008 – 2016, Liviu Popa şi Ovidiu Daniel Galea nu au menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Liviu Popa, Remus Daniel Indrei, Gheorghe Bat, Nicolae Dan Bodea, Dorin Ioan Vesa şi Minodora Ioana Pătroc. Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumei de 2.683 lei aparţinând lui Ioan Florian Simea, banii fiind consemnaţi la o unitate bancară pe numele inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

În 26 septembrie, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, cei patru şefi de Poliţie din judeţul Bihor şi consilierul superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost puşi sub control judiciar.

În 22 septembrie, Liviu Popa a fost eliberat din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor de către minstrul de Interne de atunci, Dragoş Tudorache. Măsura a fost luată la două zile după ce chestorul Liviu Popa a fost audiat la DNA Oradea, alături de alţi patru şefi de poliţii din Bihor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.