Reprezentantul Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei a spus că organizaţia propune extinderea prevederilor din ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale şi “redozarea pedepselor mai mari de cinci ani”. El a prezentat în timpul intervenţiei şi un plic pe care l-a primit la sediul fundaţiei, în care se află „exemplare vii de ploşniţe şi gândaci, culese de pe saltele din penitenicare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şi Viorica Onciu, preşedintele Fundaţiei pentru Combaterea Discriminării şi Corupţiei, a spus că susţine legea graţierii, “din punct de vedere uman”. “Mă intrigă dorinţa oamenilor din sală, care vor să vadă cât mai mulţi oameni amărâţi. Ar trebui extinsă această graţiere pentru faptele fără violenţă”, a spus Onciu.

CITEȘTE ȘI Peste o sută de oameni participă la dezbaterea publică a proiectelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale. LIVE VIDEO, FOTO
CITEȘTE ȘI Becali: Ăla care a furat un cârnat este la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi. UPDATE
Asociaţia Victimelor Mineriadelor: Nu vrem ca proiectele din justiţie să fie OUG, ci să fie dezbătute în Parlament, altfel venim aici şi protestăm să arătăm ce face PSD
CITEȘTE ȘI Asociaţia Victimelor Mineriadelor: Nu vrem ca proiectele din justiţie să fie OUG, ci să fie dezbătute în Parlament, altfel venim aici şi protestăm să arătăm ce face PSD

Aida Călin, care a spus că este psiholog, a arătat că în această calitate a luat contact cu oamenii din penitenciare şi poate spune că mulţi merită să fie graţiaţi. “Propun să daţi această ordonanaţă, dar în mod nepolitizat”, a adăugat aceasta.

Florin Ghiulbenghian, preşedintele Fundaţiei pentru Bună Guvernanţă şi Preîntâmpinarea Corupţiei, care are o condamnare de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, definitivă din decembrie 2016, a spus că este de acord cu proiectele de OUG, arătând că în urmă cu cinci ani organizaţia pe care o conduce a făcut un studiu privind situaţia supraaglomerării din penitenciare.

“Cazanciuc şi Prună sunt vinovaţi de încălcarea drepturilor omului. Suntem de acord cu adoptarea acestor hotărâri. (…) Lipsesc studiile de impact ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (…) Ar trebui să colaboraţi cu Consiliul Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte dosarele aflate în curs, astfel încât să preveniţi supraaglomerarea. Cei care beneficiază de graţiere ar trebui să nu se implice, trei sau cinci ani de neimplicare în viaţa publică”, a spus Florin Ghiulbenghian.

În intervenţia sa, Gheorghe Dobrican, care a spus că este doctor în drept din 1980, profesor universitar şi judecător timp de 38 de ani, a arătat că el a propus ca în legislaţie să existe recursul în anulare, o cale de îndreptare a erorilor judiciare. “Nu aveaţi nevoie de această învrăjbire dacă se discutau aceste chestiuni în Parlament”, a precizat fostul judecător.

Reprezentanta Asociaţiei Române pentru Custodia Comună, Iulia Călin, a spus că membrii organizaţiei nu sunt de acord ca modificările din justiţie să fie promovate prin OUG, ci consideră că ar trebui discutate în Parlament. “Există nu doar pedepse foarte mari, ci şi pedepse foarte mici. Legea nu se aplică în direcţia de a pedepsi, ci şi invers. Au fost mii de dosare clasate anul trecut la Parchetul General”, a precizat Iulia Călin.

Sandu Dănuţ, care a spus că a fost arestat preventiv de două ori, a arătat în intervenţia sa că cele două OUG sunt bune. “Nu trebuie umblat la codurile penale, ci la puterea procurorului. Procurorul te arestează dacă are suspiciuni rezonabile. Consultarea ar trebui făcută şi cu judecătorii de instanţă”, a arătat acesta.

Într-o altă intervenţie, George Bascan a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să ţină cont de contextul în care ne aflăm, arătând că “România are nevoie de astfel de iniţiative” şi că speră ca acestea să fie realizate.

Un alt participant la dezbatere, Filian Oancea, le-a spus reprezentanţilor Ministerului Justiţiei că îi felicită pentru cele două proiecte de OUG: “Sunteţi nişte eroi pentru mine. Vă luptaţi cu nişte acoperiţi care vor să şantajeze populaţia României. Nu mai au Dumnezeu. Sunt oameni răi, lipsiţi de inimă. Oamenii aceştia au familie şi suferă. Judecătorii încalcă legea când îi trimit în puşcărie. Oamenii care ies, trebuie să săvârşească o infracţiune şi să aibă din ce trăi, altfel mor”.  

De o altă părere a fost un alt participant, care a spus că este din Braşov şi l-a întrebat pe ministrul Justiţiei care sunt motivele reale ale acestor modificări legislative. “Există zeci de mii de abuzuri făcute zilnic de funcţionarii publici. Avem o micşorare a pedepselor de două ori, măsură care nu este motivată. Ce se întâmpla dacă un copil denunţă un viol după şase luni? Lăsaţi în libertate violatorul? (...) Dacă dumneavoastră vreţi să rămâneţi în istorie ca omul care a întors România cu 200 de ani, modificaţi regula abuzului în serviciu”, a arătat acesta.

Şi Dragoş Mihai, presedintele Consiliului Tineretului din România, i-a cerut ministrului Justiţiei să retragă cele două OUG, pentru că ele nu reprezintă interesul public. “Avem 50.000 de membri, nu vă jucaţi cu focul, domnule ministru, nu merită”, a adăugat acesta.

Peste o sută de persoane participă la dezbaterea publică a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunând în deschiderea dezbaterii că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidivişitii şi cei acuzaţi de fapte de corupţie.

Dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei a început la ora 10.00, alături de ministrul Justiţiei fiind directorul Administraţiei Naţionale a Penitenicarelor şi secretari de stat din MJ. 

Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au manifestat în Bucureşti împotriva celor două proiecte. Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora. Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Alba Iulia, dar şi în diaspora.

Proteste au avut loc şi duminică trecută, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.