Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul militar Marian Lazăr, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a anunţat, vineri, că în dosarul cunoscut sub numele de "Mineriada 13 - 15 iunie 1990”, prin ordonanţa din 23 decembrie 2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, a lui Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, a fostului premier Petre Roman, fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, fostului director al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu, fostului prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale Nicolae Dumitru şi generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei, "fapte ce constituie şapte acte materiale ale infracţiunii”, a mai spus procurorul Marian Lazăr.

De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, "fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii”.

În dosarul Mineriadei a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru  infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil Dumitrecu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii. 

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat, în 5 februarie 2015, rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, iar o lună mai târziu, instanţa supremă a confirmat decizia procurorilor militari de redeschidere a cauzei.

Decizia de redeschidere a dosarului, după 25 de ani de la Mineriadă, venea după mai multe hotărâri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de despăgubire a victimelor, dar şi după o decizie din 17 septembrie 2014 a CEDO prin care România a fost obligată să continue investigaţiile şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început, în octombrie 2015, urmărirea penală pe numele mai multor persoane, acestea având atunci calitatea de suspect.

Odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale, în 23 decembrie 2016, aceştia au calitatea de inculpaţi, iar de la acest moment dosarul este aproape de finalizare şi trimitere în instanţă.

Anchetatorii susţin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Corneliu Diamandescu şi alţi inculpaţi din dosar au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din 13-15 iunie 1990, din Piaţa Universităţii.

Reprimarea violentă a manifestaţiei din 13-15 iunie 1990 din Piaţa Universităţii a fost anchetată din 1997 de procurori miliari şi civili, în dosare în care au fost audiaţi sute de martori şi alte câteva zeci de persoane au fost puse sub învinuire, fără însă ca persoane care au fost în atenţia anchetatorilor pentru reprimarea violentă a manifestaţiei să fie puse sub acuzare. Persoane care au fost atunci în atenţia anchetatorilor se regăsesc acum printre cei puşi sub inculpare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.