Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale împotriva a şase şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Rareş Văduva, Gheorghe Nicolae, Gelu Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan-Dorin Popa - pentru infracţiuni precum deturnare de fonduri, fals intelectual, abuz în serviciu, delapidare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actualul şef a DIPI, Rareş Văduva, care ar urma să fie schimbat din funcţie de către premierul Dacian Cioloş, în cursul zilei de luni, este acuzat deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

Rareş Văduva (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Rareş Văduva (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

"În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareş a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituţiei pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptaţi către cheltuieli de protocol", susţin procurorii.

DNA mai arată că necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals.

"În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareş a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice", susţin anchetatorii.

Procurorii DNA mai arată că, în cursul anului 2016, Rareş Văduva, în calitate de secretar de stat în cadrul DIPI, "a refuzat să declanşeze procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016 (în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea, n.r.) al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală".

În ceea ce îl priveşte pe fostul şef al DIPI Gelu Oltean, acuzat de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, anchetatorii arată că, în cursul anului 2014, acesta şi-a însuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.

"Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI nivelul de clasificare «secret», a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale", susţin procurorii.

DNA îl acuză şi pe Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI) de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare.

"În cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, şi-a însuşit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituţiei pentru cheltuieli operative", arată procurorii. Popa ar fi înregistrat documentele drept "secrete", pentru a-şi ascunde faptele.

De asemenea, procurorii îl cercetează pe Ioan-Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

"Suspectul Popa Ioan-Dorin, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la DIPI în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinaţia legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI", susţin procurorii.

Anchetatorii mai arată că, folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, Gheorghe Nicolae şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru aceasta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.

"Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale DIPI de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative", arată DNA.

Pentru fapte similare, Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată într-un dosar din care a fost disjunsă prezenta cauză, precizează procurorii.

Gheorghe Nicolae (FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca)
Gheorghe Nicolae (FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca)

Luni, la DNA au fost audiaţi comisarul-şef Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne şi doi foşti şefi ai DIPI - comisarul-şef Gelu Oltean şi comisarul-şef Nicolae Gheorghe.

Rareş Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea. Gelu Oltean a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (actualmente departament) din cadrul MAI până în anul 2014.

În 2 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor şi fost vicepremier pentru securitate naţională, acuzaţia care i-a fost adusă fiind de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei. Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

Locaţie [location]: BUCUREŞTI

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.