Directorul comercial al Romarm, Mircea Mihai, şi şeful Serviciului Anticorupţie din companie, Cristian Bratu, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză de fapte de abuz în serviciu legate de o licitaţie pentru cumpărarea unor genţi speciale de la o asociaţie care ar sprijini persoane cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicuşor Mircea Mihai este acuzat de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la cumpărare de influenţă, iar Cristian Mihai Ion Bratu, şef al Serviciului Inspecţie Generală, Anticorupţie din compania Romarm şi membru al comisiei de control, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, potrivit Direcţie Naţionale Anticorupţie.

În acelaşi dosar va fi judecată şi Claudia Aura Mariş, care susţine că ar fi reprezentantă a unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, aceasta fiind acuzată de cumpărare de influenţă.

Procurorii au trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti şi cer instanţei să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura controlului judiciar în cazul celor trei inculpaţi.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada noiembrie 2014 - noiembrie 2015, Claudia Aura Mariş şi o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăţi comerciale, dar şi prin intermediul asociaţiei a cărei reprezentată susţine că ar fi Mariş, un circuit financiar prin care au vândut Societăţii Fabrica de Arme Cugir SA câteva zeci de mii de genţi speciale (K4 şi K5), la suprapreţ.

În 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir SA a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea aceloraşi tipuri de genţi, de această dată asociaţia reprezentată de Mariş fiind clasată pe locul al treilea.

În acest context, susţin procurorii, Claudia Mariş, împreună cu Mircea Mihai, director în compania Romarm, în cadrul căreia Fabrica de Arme Cugir era una dintre filiale, care erau în relaţii de amiciţie, au început “o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Fabricii de Arme Cugir SA să rezilieze contractul încheiat cu câştigătorul licitaţiei”.

Ulterior, Claudia Mariş şi Mircea Mihai au făcut presuni asupra directorului general pentru a-l determina să cumpere de la asociaţia lui Mariş cel puţin 12.000 genţi, care fuseseră achiziţionate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitaţiei.

“Pe de-o parte, în perioada 21-22.01.2016, inculpata Mariş Claudia Aura s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent şi agresiv să-l determine pe director să cumpere genţile respective, fără a reuşi acest lucru. Pe de altă parte, inculpata, atât personal cât şi prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. ROMARM S.A. mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea, la Fabrica de Arme, a unei echipe de control conduse de inculpatul Bratu Cristian Mihai Ion, pentru a verifica, printre altele, şi modul în care s-au derulat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea genţilor, dar şi contractul subsecvent”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, scopurile urmărite de Mircea Mihai, transmise lui Cristian Bratu şi acceptate de acesta, au fost revocarea din funcţie a directorului, astfel încât persoana care i-ar fi urmat la conducere să poată începe o nouă procedură de achiziţie pentru genţile licitate în decembrie 2015, iar câştigătoare să fie declarată Claudia Mariş.

Ulterior, echipa de control, la instigarea lui Mircea Mihai, a întocmit un raport în care a denaturat realitatea situaţiei din fabrică, identitatea vinovaţilor şi normele aplicabile, raport care a avut ca urmare demiterea directorului general al fabricii pentru fapte comise de alte persoane.

În acelaşi context şi în acelaşi scop, în perioada februarie 2016 - martie 2016, cu “ajutorul moral” al directorului comercial al Romarm, Claudia Mariş i-ar fi promis unei persoane din conducerea fabricii de armament, denunţător în cauză, o sumă de bani, pentru ca acesta să îşi folosească de influenţa asupra noului director general, astfel încât să îl determine să achiziţioneze genţile respective.

În 7 martie, Claudia Mariş a fost prinsă în flagrant când i-a oferit denunţătorului 3.000 de lei şi i-a promis că, dacă va reuşi să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziţionarea a 20.000 de genţi de la asociaţie, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai da 6.000 de lei.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe sume de bani ale lui Mircea Mihai şi Claudia Mariş, cerând instanţei să menţină măsura asiguratorie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.