Fostul şef al Direcţiei Agricole Constanţa Boris Parpală a fost condamnat, joi, la cinci ani şi trei luni de închisoare de Tribunalul Constanţa, după ce a convins 22 de primării să încheie contracte cu firma la care era administrator pentru diverse servicii. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Constanţa a decis joi, condamnarea lui Boris Parpală, fostul director al Direcţiei Agricole la cinci ani şi trei luni de închisoare. De asemenea, societatea Fatum Consulting SRL, la care Parpală era administrator, a fost obligată la plata unei amenzi penale de 220.000 de lei şi suspendarea activităţii acesteia pentru o perioada de un an de la rămânerii definitive a acestei sentinţe.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Boris Parpală a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa. Anchetatorii au stabilit că în perioada 21 decembrie 2010 – 01 august 2014, Boris Parpală, ca urmare a influenţei şi autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a deţinut în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Constanţa, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanţii a 22 de primării de pe raza judeţului să încheie cu SC Fatum Consulting SRL, firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile şi nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte, etc.).

Ulterior, în temeiul acestor contracte, inculpatul a emis facturi şi a contactat apoi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale cărora le-a solicitat plata sumelor facturate, iar după ce, în contul SC Fatum Consulting SRL, au fost virate fondurile respective, s-au făcut plăţi către diverşi furnizori şi retrageri de bani.

“În perioada de 01 ianuarie 2012 – 03 aprilie 2015, inculpatul Parpală Boris, în calitate de administrator de drept şi ulterior de fapt al SC Fatum Consulting SRL, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 lei, reprezentând impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată”, au precizat reprezentanţii DNA.

Procurorii au mai afirmat că în anul 2013 Boris Parpală şi SC Fatum Consulting SRL au investit o parte din sumele încheiate cu cele 22 de primării pentru concesionarea unui teren, înfiinţarea unei livezi, ascunzând astfel originea sumelor respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.