Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, că instituţia pe care o conduce nu se va autosesiza în urma denunţului făcut de Sebastian Ghiţă, care a susţinut că el şi mai mulţi demnitari au falsificat un raport astfel încât să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. Barbu a precizat că orice sesizare, bine documentată, este trimisă, mai întâi, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNATDCU nu se va autosesiza în urma denunţului făcut de Sebastian Ghiţă, care a susţinut că, alături de mai mulţi demnitari, a falsificat un raport al Comisiei tehnice de expertiză a lucrării de doctorat a Laurei Kovesi, astfel încât documentul să arate că teza nu este un plagiat.

"Noi nu ne autosesizăm, orice dosar,  bine întemeiat, cu argumente, se trimite la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), iar de acolo ajunge la noi şi abia atunci noi discutăm", a spus Barbu, pentru News.ro.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.

"În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip", spune procurorul şef al DNA.

Kovesi mai spune că "afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor".

"Mai mult decât atât, în raport cu luările de poziţie anterioare ale lui Ghiţă Sebastian Aurelian, în care a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori, DNA a sesizat în acest an atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cât şi Consiliul Superior al Magistraturii", adaugă Laura Codruţa Kovesi.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

"În cursul anului 2012, am participat în mod direct la redactarea în fals, fără respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiză întocmit de Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Deţin date şi dovezi care demonstrează că această comisie nu s-a întâlnit niciodată, iar redactarea în fals a raportului s-a făcut cu implicarea unor înalţi demnitari ai statului şi cu ştiinţa Laurei Codruţa Kovesi. Declar că voi pune la dispoziţia procurorului desemnat de către dumneavoastră toate datele, documentele şi informaţiile care să ateste modul în care s-a acţionat pentru ascunderea adevărului privind plagiatul din cadrul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a scris Sebastian Ghiţă în autodenunţul adresat procurorului general.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la România TV, că avea informaţii, neînsoţite însă de probe, încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat al Codruţei Kovesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu, Băsescu susţinând totodată că, în 2016, actualul procuror-şef al DNA a ameninţat un demnitar că va fi arestat dacă se redeschide dosarul de plagiat.

"Recunosc, am aflat în 2014. Printre cei implicaţi sunt domnul Ghiţă, domnul Mihnea Costoiu, cu ştiinţa primului-ministru de la acea vreme, Victor Ponta. Eu eram singur şi ei toţi, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu am aflat atunci că raportul cu privire la neplagiatul doamnei Kovesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a făcut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale, dl. Ponta era într-un fel sau altul - pentru că şi dânsul avea un plagiat şi raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam în aceeaşi manieră”, a declarat Traian Băsescu.

El susţine că informaţiile i-au parvenit după ce a desemnat-o pe Kovesi ca procuror-şef al DNA.

"Eu aveam doar nişte informaţii frânte în 2014. Dacă vă amintiţi, eu am declanşat povestea cu plagiatul lui Ponta. Şi Coldea, şi Kovesi au muşamalizat propriile lor plagiate. În 2013, când am nominalizat-o, nu ştiam. Ştiam doar că în 2011, când s-a dus la Timişoara să susţină doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o mulţime de legături. Din păcate nu le-am făcut la momentul potrivit (...) Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Astăzi vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături”, a mai spus Băsescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.