Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat vineri, după judecarea cererii de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR, că acesta a negat în faţa instanţei orice acuzaţie, arătând că nu a cerut şi nu a primit bani de la Sorin Ovidiu Vîntu. Olteanu a spus că s-a dus în Delta Dunării să discute cu Vîntu pentru că acesta era netransportabil, dar a susţinut că s-a întâlnit cu omul de afaceri aşa cum s-a văzut cu mulţi alţi oameni din media.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Bogdan Olteanu a dat o declaraţie clară, concisă, ce sperăm să fie apreciată de instanţă. Nu pot da date din dosar. În mod cert, Olteanu a negat orice acuzaţie. Cert, nu a cerut sau primit bani. Cum avea întâlniri cu factori importanţi din media la acel moment, aşa s-a văzut şi cu domnul Vîntu. Sperăm ca soluţia să aibă corespondent în realitate. Probele sunt reprezentate de susţineri ale unor persoane condamnate”, a spus avocatul Florin Durgheu, după judecarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a propunerii procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu, instanţa urmând să dea o decizie.

Avocatul a mai spus că Bogdan Olteanu s-a dus în Delta Dunării la Sorin Ovidiu Vîntu pentru că omul de afaceri era netransportabil, precizând că “s-a întâlnit cu Vîntu aşa cum s-a văzut cu mulţi alti oameni din media”.

Apărătorul lui Bogdan Olteanu a adăugat că viceguvernatorul BNR nu a solicitat sau primit vreo sumă de bani când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, aşa cum susţin procurorii.

“Domnul Olteanu nici măcar acum nu regretă decizia numirii lui Liviu Mihaiu, pe fondul faptului că atât atunci, cât şi acum acest domn Mihaiu era susţinut de partide şi ONG-uri.

Procurorii DNA l-au audiat şi pe Liviu Mihaiu în dosarul în care l-au pus sub acuzare pe Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost reţinut de procurorii DNA, care vineri au cerut arestarea lui preventivă pe o perioadă de 30 de zile, pentru trafic de influenţă. 

Instanţa supremă a judecat cererea şi urmează să decidă dacă Bogdan Oltanu va fi arestat preventiv, plasat în arest la domiciliu sau cercetat în libertate, sub control judiciar.

Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor când ar fi comis fapta de trafic de influenţă, repectiv în iulie - noiembrie 2008. Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns la Bogdan Olteanu printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.

Procurorii DNA arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, şi i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnată pentru acel post, susţin procurorii.

Tot atunci, i s-a pus în vedere să renunţe la acţiunile dintr-o firmă pentru a evita o situaţie de incompatibilitate. ”Deşi iniţial nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (...) a acceptat vânzarea acţiunilor”, se mai arată în referat. 

DNA precizează că Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunţat numele viitorului guvernator al Deltei Dunării, într-o emisiune TV din 16 septembrie 2008.

”În condiţiile în care inculpatul nu avea nicio atribuţie în acest sens şi nu au fost identificate alte declaraţii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului că şi-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informaţii ar fi putut obţinute doar în urma discuţiilor cu decidenţii guvernamentali”, susţine DNA.

 Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu a fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-a pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

”Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condiţiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esenţială pentru desemnarea câştigătorului unui mandat parlamentar. Preţul serviciilor prestate era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora”, se mai spune în referatul cu propunerea de arestare preventive a viceguvernatorului BNR.

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane. 

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că în activitatea sa nu există fapte de corupţie dar se aşteaptă ca, odată cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate să facă denunţuri împotriva sa, însă acest lucru nu va împiedica ALDE să fie partid parlamentar şi după alegeri. 

Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, că nu ştie ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupţie în care protagoniştii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

”Nu am ştiut şi nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (şi) pe şeful Camerei Deputaţilor la mână”, a scris, pe contul de Facebook, Liviu Mihaiu.

Liviu Mihaiu şi-a continuat mesajul într-o notă ironică: ”Dacă e să intrăm în alt registru, sunt «onorat» că «transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai Deltei Dunării (...) a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel”.

Mihaiu a precizat că niciunul dintre cei ”implicaţi în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva şi că justiţia trebuie să îşi facă ”(toată) datoria!”

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României din octombrie 2009, potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Băncii Naţionale.

În perioada 2006 - 2008, Bogdan Olteanu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din decembrie 2008 şi până în octombrie 2009 a fost vicepreşedinte al Camerei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.