Poliţia încearcă să îndepărteze ultimele zone de umbră din jurul motivaţiilor autorului atacului armat de la Munchen - un tânăr care suferea de probleme psihiatrice, nu avea legături cu jihadismul, dar era fascinat de masacrul comis în urmă cu cinci ani de Anders Breivik în Norvegia - în contextul în care tragedia a declanşat deja o dezbatere cu privire la o înăsprire a legislaţiei cu privire la armele de foc în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De ce a trecut la acţiune? Şi-a ales intenţionat sau la întâmplare victimele? Cum şi-a procurat arma şi muniţia? O serie de întrebări rămân în suspans.

S-a stabilit că tânărul, în vârstă de 18 ani, cu cetăţenie germană şi iraniană, suferea de tulburări psihiatrice, că şi-a premeditat atacul şi că le-a întins victimelor o capcană pe Facebook.

El a ucis nouă persoane - majoritatea adolescenţi - şi a rănit alte 16, o tragedie care a semănat teroare în acest oraş din sudul Germaniei, unde un dispozitiv de poliţie - fără precedent - a fost desfăşurat pentru o perioadă de timp, de teama unui act terorist.

Identificat ca fiind David Ali Sonboly, ucigaşul s-a născut la Munchen. Părinţii săi au venit în Germania la sfârşitul anilor '90, ca solicitanţi de azil. Tatăl este şofer de taxi, iar mama o fostă angajată a lanţului de supermarketuri Karstadt. 

Autorul atacului locuia împreună cu părinţii şi fratele său mai mic într-un apartament cu trei camere la etajul cinci şi a frecventat şcoala din cartier.

Familia locuieşte într-o clădire situată între o reprezentanţă de maşini de lux marca Mazerati şi un magazin de rochii de mireasă, la numărul 69, pe Dachauer Strasse. Este vorba despre un imobil de locuinţe sociale modern şi discret, în centrul cartierului Maxvorstadt, mai degrabă de lux, din capitala bavareză, nu departe de mallul Olympia.

ACEEAŞI ARMĂ CA BREIVIK

David Ali Sonboly a deschis focul vineri seara asupra unui grup de persoane, la ieşirea dintr-un restaurant McDonald's şi apoi în centrul comercial Olympia. El s-a sinucis în momentul în care poliţia îl căuta să-l aresteze.

În rucsacul pe care-l purta, anchetatorii au găsit aproximativ 300 de gloanţe, ceea ce înseamnă că bilanţul ar fi putut să fie mult mai mare.

Poliţia urmează să stabilească modul în care a putut să-şi procure arma - un pistol de tip Glock 17, de calibrul nouă milimetri -, pe care a dobândit-o în mod ilegal. Numărul acestei serii este limitat.

O dezbatere este deja în curs în Germania pe tema necesităţii înăspririi legislaţiei cu privire la armele de foc.

"Trebuie să examinăm cu multă atenţie dacă şi unde trebuie să legiferăm", a declarat ministrul de Interne Thomas de Maizière, scrie cotidianul Bild în ediţia de duminică.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a îndemnat să se facă totul "în vederea restrângerii accesului la arme letale şi la controlarea lor strictă", a declarat el pentru grupul de presă Funke.

Tânărul era obsedat de atacurile armate în masă.

Anchetatorii au găsit în camera sa documente despre norvegianul Anders Behring Breivik, care a omorât 77 de oameni, mai ales tineri, în 2011.

Cotidianul Bild dezvăluie că arma folosită la Munchen este de acelaşi tip cu cea folosită de Breivik.

Adolescentul a acţionat singur şi şi-a atras victimele într-o capcană, după ce a piratat contul pe Facebook al unei tinere. El le-a promis bonuri de reducere într-un fast-food din mall. "Un mod deosebit de subtil de a proceda", a comentat de Maizière.

Între persoanele pe care le-a ucis sunt trei kosovari, trei turci şi un grec.

HĂRŢUIRE LA ŞCOALĂ

Autorităţile au dezvăluit că atacatorul a fost victima unor hărţuiri.

Bild emite ipoteza că ar fi vizat în mod intenţionat adolescenţi străini, deoarece era maltratat în special de turci de la şcoala unde învăţa.

O colegă de clasă a declarat pentru postul britanic de televiziune ITV că era adesea singur şi puţin apreciat în şcoală. "L-am văzut ieri şi avea un aer îngrijorat preocupat, era bizar şi nu m-a privit, deşi de obicei saluta", a declarat ea sub protecţia anonimatului.

Tânărul era amator de jocuri video violente, un element care, potrivit ministrului de Interne, a "jucat un rol" în această dramă.

Munchenul a fost plasat în stare de asediu timp de mai multe ore în noaptea de vineri spre sâmbătă, deoarece poliţia a anunţat mai mult timp că mai mulţi atacatori au fugit.

Germania se află în continuare sub şocul atacului.

Tragedia de la Munchen a avut loc la doar patru zile după un atac cu un topor comis într-un tren regional, tot în Bavaria, de către un tânăr jihadist în vârstă de 17 ani.

Atacul a fost comis, de asemenea, în contextul unor temeri puternice cu privire la riscul unor atentate în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.